aA
Prezidentas Valdas Adamkus apkaltino Seimo valdančiąją konservatorių daugumą priešiškumu Rusijai ir nusišalinimu nuo svarbiausių valstybės piliečių rūpesčių. Per kreipimąsi į gyventojus, kurį transliavo Lietuvos televizijos, prezidentas teigė, kad konservatorių politika "prieštarauja nacionaliniams valstybės interesams".
Lietuvos Seimas konservatorių ir krikdemų daugumos balsais šį mėnesį priėmė įstatymą, įpareigojantį Vyriausybę siekti derybų su Rusija dėl sovietų okupacijos žalos atlyginimo bei pareiškimą, kritikuojantį Rusijos priešiškumą Lietuvos narystei NATO.

Anot prezidento, "Rusijos grėsmė iškeliama kaip svarbiausias argumentas siekiant narystės NATO ir Europos Sąjungoje. Tai sena barikadų politika. Toks politinis elgesys atitolina mus nuo euroatlantinio sambūvio principų".

Prezidentas pareiškė prisiimąs Konstitucijos jam skirtą atsakomybę už užsienio politiką.

"Todėl noriu aiškiai pasakyti: Lietuva negali nuolatos būti istorijos ir geografijos įkaitė. Lietuvos euroatlantinė orientacija ir geri santykiai su Rusija - suderinami dalykai", sakė prezidentas.

"Nekelkime Lietuvai grėsmės patys", sakė Lietuvos vadovas.

Jis taip pat kritikavo konservatorių vidaus politiką dėl laiku neįgyvendintų reformų.

Priminęs, kad ši Seimo kadencija jau baigiasi, prezidentas teigė, kad "šiandien Seime svarstomi klausimai, kurie tikrai nėra svarbiausi Lietuvos žmonėms".

Anot jo, "dabartis reikalauja Seimo dėmesio realioms, skaudžioms žmonių problemoms. Reikalauja aiškių veiklos prioritetų. Jų sąrašą prieš kurį laiką Seimui pateikė Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė. Tačiau atrodo, kad Seimo dauguma jau numojo į jį ranka".

"Lietuvos žmonių gyvenimai negali tapti neatsakingo politikavimo įkaitais. Kartais atrodo, kad dabartinė dauguma jau nepajėgi racionaliai tvarkyti šalies vidaus reikalų ir savo negalią mėgina nuslėpti, provokuodama užsienio politikos įtampas", sakė prezidentas.

Anot jo, "Valstybės interesai negali būti aukojami artėjančių rinkimų taktikai".

Prezidentas sakė negalįs nutylėti ir "ypač gėdingų faktų".

"Mūsų valstybei nedaro garbės dabartinis kai kurių aukštų politikų elgesys: vėl kaip 1992 metais kitų partijų lyderiai skundžiami Vakarų šalių atstovams, kaltinami esą Rusijos agentai. Tokie lietuvių politikų akibrokštai kelia didelę nuostabą pasaulio diplomatams. Jie liudija ir tautinės savigarbos stygių, ir dar labai žemą politinę krašto kultūrą".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.