aA
Rudenį paskolas imsiantiems studentams švietimo ir mokslo ministras turi gerų žinių – jis prognozuoja, kad paskolų palūkanų litais norma neviršys 6 proc. Kad tai realu, patvirtina ir Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas. Tiesa, ankstesnės G. Steponavičiaus prognozės buvo kiek netikslios - prieš reformos startą ministro žadėtos ne didesnes kaip 6 proc. palūkanos prasidėjus paskolų dalyboms siekė 11 proc.
G.Steponavičius prognozuoja 6 proc. paskolų studentams palūkanas
© Corbis

G.Steponavičius aiškina, kad valstybės remiamų paskolų sistema startavo tuo laikotarpiu, kai finansų rinkoje palūkanų norma buvo pasiekusi piką. „Patys pamenate, kiek buvo skambaus piktinimosi, kad kaip senais gerais tarybiniais laikais ministras neužtikrino palūkanų normos dydžio. Šiandien matome, kad pasiektas VILIBOR kritimas įspūdingas – nuo 8 proc. per nepilnus pusę metų iki 5 proc.“, – teigia G. Steponavičius.

Ministras sako turįs duomenų, kad šiandien iš bankų litais paskolas ėmę studentai skolinasi už mažiau nei 8 proc. „Kadangi sutartys su bankais yra sudarytos taip, kad kas tris mėnesius yra peržiūrimos palūkanos, VILIBOR krentant atitinkamai palūkanų norma krenta, prognozuoju, kad šįmet paskolų palūkanų norma litais neviršys 6 proc. Primenu, kad valstybė įsipareigojusi didesnių nei 5 proc. palūkanų skirtumą kompensuoti“, - sako G. Steponavičius.

Jo žiniomis, studentų, kurie skolinosi eurais, mokamų palūkanų dydis neviršija 3,7 proc.

Paskolos litais gali pigti, eurais - brangti

G.Steponavičius prognozuoja 6 proc. paskolų studentams palūkanas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Žiūrint iš dabartinės situacijos visiškai realu, kad tokios palūkanos gali būti. Nebent vėl atsitiktų kokie nors dalykai, kurie vėl galėtų sujudinti ir atgaivinti šalies rizikos faktorių“, - G. Steponavičiaus prognozes komentavo S. Kropas.

„Jeigu rinkų stabilumas būtų išlaikytas, manau, gan greitai galėtų palūkanos grįžti į pirminį lygį. Iš kitos pusės, bet koks šokas ekonomikoje ar kurioje nors šalyje gali turėti įtakos palūkanoms“, - teigė S. Kropas.

Bankų asociacijos vadovas nemato galimybių palūkanų dydžio eurais kritimui žemyn – palūkanos eurais gali tik kilti. „Iki to laiko, kada bus užfiksuotos kitų metų palūkanos, EURIBOR dar neturėtų labai pasikeisti, bet metų pabaigoje yra tikimybė, kad Europos centrinis bankas pradės griežtinti pinigų politiką. Tai priklausys nuo to, kuria linkme judės ekonomika, ar bus tęsiamos skatinimo programos“, - kalbėjo S. Kropas.

DELFI primena, kad šiais mokslo metais paskolas studijų kainai, gyvenimo išlaidoms ir dalinėms studijoms užsienyje ėmė tik 4583 studentai. Bendra paimtų paskolų suma – 22,5 mln. Lt. Kai kurie studentai, paėmę iš bankų valstybės remiamas paskolas, vengia mokėti palūkanas. 76, 7 proc. paskolų imta litais, 23,3 proc. – eurais. Iš viso pernai į aukštąsias mokyklas įstojo 36 374 studentai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.