aA
Ukrainos prezidento Viktoro Juščenkos įsakas pagerbti Ukrainos sečės šaulių, kariavusių Pirmajame pasauliniame kare su Rusijos kariuomene, atminimą yra istorijos iškraipymas, teigia Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Borisas Gryzlovas. Jo žodžius cituoja "RIA-Novosti" ir lenta ru.
B.Gryzlovas apkaltino V.Juščenką istorijos iškraipymu, o šio atstovas Maskvą - poimperiniu sindromu
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

B.Gryzlovo nuomone, "nedraugiškas Ukrainos prezidento žingsnis" nukreiptas į "bendros istorijos peržiūrėjimą" ir padiktuotas "trumpalaikės politinės konjunktūros" interesų. Vietoj Sečės šaulių, kariavusių Austrijos-Vengrijos pusėje, ir Rusijos armijos mūšio ant Makivkos kalno 95-ųjų metinių minėjimo B.Gryzlovas pasiūlė Ukrainai ir Rusijai suvienyti pastangas švenčiant Antrojo pasaulinio karo pabaigos 65-ąsias metines.

B.Gryzlovas padarė pareiškimą dėl Viktoro Juščenkos įsako, pasirašyto 2010 metų sausio 7 dieną, kuriame Ukrainos prezidentas davė nurodymą per du mėnesius parengti Makivkos mūšio metinių minėjimo planą. Pagal šio minėjimo programą numatoma sukurti dokumentinį filmą apie tų laikų įvykius ir surengti kelias mokslines konferencijas bei kitus renginius.

Ukrainos sečės šaulių būriai, suformuoti iš gyvenusių Austro-Vengrijos teritorijoje ukrainiečių, gynė Makivkos kalną (dabartinėje Lvovo srityje) nuo 1915 metų balandžio 28 dienos iki gegužės 1 dienos. Vėliau sečės šauliai dalyvavo Pilietiniame kare A.Denikino armijos pusėje, taip pat drauge su Raudonąja armija atrėminėjo lenkų veržimąsi į Vakarų Ukrainą.

2009 metų gegužę Rusijoje buvo sudaryta Kovos su istorijos falsifikavimais, kenkiančiais nacionaliniams interesams, komisija. Reikia pažymėti, kad Borisas Gryzlovas neįeina į šios komisijos sudėtį.

Tuo tarpu V.Juščenkso atstovas Andrijus Parubijus apkaltino Maskvą "poimperiniu sindromu", pranešama tinklalapyje korrespondent.net.

Komentuodamas B.Gryzlovo priekaištus Ukrainai dėl Sečės šaulių pagerbimo, A.Parubijus interviu agentūrai "InterMedia Consulting" sakė, kad Kremliaus noras traktuoti Ukrainos istoriją yra "noras kištis į mūsų valstybės vidaus reikalus".

Jis pažymėjo, jog Ukrainos bendra istorija su Rusija truko tik nedidelį laikotarpį.

"Už tai yra didžiulis laikotarpis visiškai kitokios istorijos. Stebina Rusijos Federacijos noras įpiršti Ukrainai savąjį istorijos variantą", - kalbėjo Rados deputatas A.Parubijus.

"Esu įsitikinęs, kad vienas didžiausių V.Juščenkos nuopelnų, per pirmąją prezidento kadenciją, yra tai, jog jis suteikė galimybę ukrainiečiams pažvelgti į Ukrainos istorija ukrainietiškomis akimis. Ne per mums peršamo kolonijinio matymo prizmę", - pažymėjo jis.

Pasak jo, toks požiūris sukelia isteriją ir susierzinimą Rusijos vadovams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.