aA
Europos Sąjungai (ES) pirmininkaujanti Ispanija penktadienį įspėjo Islandiją, kad ginčas dėl jos interneto banko "Icesave" bankroto gali pakenkti šalies pastangoms prisijungti prie Bendrijos.
Bankrotas, švaistymas, pinigai
Bankrotas, švaistymas, pinigai
© Corbis

"Tai gali šiek tiek sulėtinti derybų procesą, - sakė Ispanijos užsienio reikalų ministras Miguelis Angelis Moratinosas. - Tačiau mes viliamės, kad viskas klostysis gerai".

"Tikiuosi, kad islandai savo ateitį sieja su ES", sakė jis žurnalistams.
Islandijos prezidentas Olafuras Ragnaras Grimssonas antradienį pranešė nusprendęs nepasirašyti įstatymo projekto, numatančio grąžinti 3,8 mlrd. eurų Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų vyriausybėms už tai, kad jos išmokėjo kompensacijas britų ir olandų indėlininkams, netekusiems pinigų bankrutavus "Icesave.

Šis jo sprendimas sulaukė griežtos Londono ir Hagos reakcijos.
Europos Komisija šiuo metu 27-ioms Bendrijos narėms rengia nuomonę, kiek laiko galėtų trukti šios mažos valstybės, kurios ekonomika smarkiai nukentėjo nuo pasaulinės finansų krizės, pasirengimas narystei ES.

ES vykdomosios institucijos atstovas spaudai trečiadienį įspėjo, kad "ekonominiai klausimai, tokie kaip "Icesave" atvejis..., bus labai atidžiai analizuojami ir vertinama tai, kaip Islandija vykdo savo įsipareigojimus Europos ekonominėje erdvėje".

Ispanija pusmetį truksiantį pirmininkavimą ES perėmė sausio 1-ąją.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.