aA
Egipto policijai susirėmus su palestiniečius remiančiais aktyvistais, kurie mėgino įvežti į Gazos Ruožą humanitarinės pagalbos siuntą, buvo sužeisti maždaug 55 žmonės, pranešė protestuotojai ir gydytojai.
Egipto policijai ir aktyvistams susirėmus dėl į Gazos Ruožą vežamos siuntos, sužeisti 55 žmonės
© AFP/Scanpix

Apie 520 aktyvistų, važiavusių humanitarinės pagalbos kolonoje, kuriai vadovavo charizmatiškas britų parlamento narys George'as Galloway išvertė vartus El Arišo uoste, protestuodami prieš Egipto sprendimą dalį tos siuntos gabenti per Izraelį.

Jie automobiliais užblokavo du įvažiavimus į uostą tame šiauriniame Sinajaus mieste ir susirėmė su policija. Vienas aktyvistams artimas šaltinis nurodė, kad per tuos neramumus buvo sužeisti 40 protestuotojų, o medicinos šaltiniai pranešė, jog taip pat nukentėjo 15 policininkų.

Šie protestai kilo, kai Egiptas nusprendė leisti 139 tos kolonos automobiliams įvažiuoti į Gazos Ruožą per Rafaho sienos perėją, esančią už maždaug 45 kilometrų nuo El Arišo, tačiau pareikalavo, kad kiti 59 automobiliai važiuotų per Izraelį.

G.Galloway ir Turkijos įstatymų leidėjų vadovaujama delegacija mėgino įtikinti Egipto pareigūnus pakeisti tą sprendimą, tačiau derybos buvo nesėkmingos.

Trečiadienio rytą aktyvistai sutiko užsibarikadavę uoste, kurį apsupo šimtai policininkų, pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Kolona, kurią sudaro beveik 200 automobilių į tą Viduržemio pajūrio miestą atvyko pirmadienį.

Į El Arišą ta kolona atvyko po įnirtingo aktyvistų ginčo su Egipto vyriausybe, kuri uždraudė automobilius į Sinajaus regioną atplukdyti keltu. Dėl tos priežasties jie buvo priversti važiuoti į šiaurę, pro Sirijos uostamiestį Latakiją.

Kairas apkaltino kolonos organizatorius mėginant apjuodinti Egiptą, kuris atsisakė ilgesniam laikui atverti Rafaho perėją per sieną su Gazos Ruožu, kai tame palestiniečių anklave prieš dvejus metus valdžią užgrobė islamistų judėjimas "Hamas".

Izraelis ir Egiptas smarkiai apribojo galimybes patekti į Gazos Ruožą arba ir jo išvažiuoti, kai "Hamas", kuris 2006 metais laimėjo rinkimus į palestiniečių parlamentą, užgrobė valdžią anklave 2007 metų birželį.

Islamistams perėmus kontrolę toje skurdžioje tankiai gyvenamoje teritorijoje, Izraelis paskelbė Gazos Ruožo blokadą, leisdamas į jį įvežti tik pačias būtiniausias atsargas.

2008-2009 metų žiemą Gazos Ruožą smarkiai nuniokojo didelio masto žydų valstybės karinis puolimas prieš "Hamas" kovotojus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.