aA
Lietuvos liaudies sąjungos (LLS) atstovai likus dienai iki termino pabaigos Teisingumo ministerijai pateikė prašymą įregistruoti jų partiją.
Teisingumo ministerija
Teisingumo ministerija
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)

"Dokumentus gavome pirmadienį baigiantis darbo dienai. Per 30 dienų bus priimtas sprendimas dėl naujos partijos registravimo", - antradienį BNS sakė teisingumo ministro patarėja Vaida Vincevičiūtė.

Anot LLS pirmininkės Kazimiros Prunskienės, Teisingumo ministerijai pateiktuose dokumentuose užfiksuota, kad už naujos partijos įkūrimą balsavo per 1200 žmonių. Be to, pateikti priimti partijos įstatai, programa, suvažiavimo protokolas.

Įstatymuose numatyta, kad įsteigti partiją Lietuvoje gali ne mažiau kaip 1000 piliečių.

Steigiamasis LLS suvažiavimas įvyko gruodžio 5 dieną netoli Vilniaus.
Partija programoje save apibūdina kaip centro kairės politinę organizaciją, vienu pagrindinių tikslų skelbia socialinės rinkos ekonomikos įgyvendinimą.

Steigiamajame partijos suvažiavime buvusi premjerė ir žemės ūkio ministrė teigė nesibaiminanti, kad partija gali būti vadinama prorusiška, nes, pasak jos, šia kryptimi ir reikia ieškoti strateginių santykių, siekiant šaliai naudos.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, Seimą, Vyriausybę ir teisingumo ministrą Remigijų Šimašių, prašydama neregistruoti LLS. Sąjungos tarybos kreipimesi teigiama, kad su kai kuriomis kitomis partijomis "K.Prunskienė bandys lipdyti veiksmingą prorusišką aljansą, galimai sukelsiantį realų pavojų Lietuvos Respublikos konstitucinei santvarkai ir valstybės orientacijai į Vakarų demokratijos vertybes".

2008 metų rudenį pralaimėjusi Seimo rinkimus K.Prunskienė 2009 metų vasarį pasitraukė iš Valstiečių liaudininkų sąjungos pirmininkės pareigų, o liepą paliko ir pačią partiją. Kaip nepriklausoma kandidatą pernai gegužę ji dalyvavo prezidento rinkimuose, bet tesurinko 3,86 proc. balsų.

K.Prunskienė 1990-1991 metais buvo pirmoji Lietuvos premjerė po nepriklausomybės atkūrimo, 2004-2008 metais ėjo žemės ūkio ministrės pareigas.

Lietuvoje šiuo metu yra įregistruota per 40 politinių partijų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.