aA
JAV apeliacinis teismas pirmadienį pripažino Prancūzijos pilietį Zacarią Moussaoui kaltu dėl dalyvavimo 2001 metų rugsėjo 11 dienos atakose prieš Jungtines Valstijas ir patvirtino jam skirtą įkalinimą iki gyvos galvos.
Zacarias Moussaoui
Zacarias Moussaoui
© AFP/Scanpix

4-osios apygardos apeliacijų teismas atmetė amerikiečių advokatų skundą, jog jo anksčiau padarytas kaltės pripažinimo pareiškimas ir teismo skirtas nuosprendis yra neteisėti.

Z.Moussaoui - kol kas vienintelis asmuo, kuriam Jungtinėse Valstijose buvo pateikti kaltinimai dėl beveik 3 tūkst. žmonių gyvybių nusinešusių atakų.

Teismas taip pat atmetė advokatų pastangas grąžinti šią bylą nagrinėti Aleksandrijos federaliniam teismui Virdžinijoje, kuriame kaltinamasis 2005 metais padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl dalyvavimo mirtininkų įvykdytame keleivinių lėktuvų užgrobime. Vėliau tie laineriai buvo nukreipti į Pasaulio prekybos centro dangoraižius Niujorke ir Pentagono pastatą Vašingtone, o vienas nukrito Pensilvanijoje, nepasiekęs planuoto taikinio.

"Patvirtiname visus Moussaoui kaltės pripažinimus ir nuosprendžius, taip pat atmetame jo prašymą panaikinti nuosprendį", - sakoma trijų teisėjų nutartyje.

Z.Moussaoui advokatai prašė panaikinti jų klientui skirtą nuosprendį, nes vyriausybė nepateikė įslaptintų įkalčių, kuriuos kaltinamasis galėjo panaudoti savo gynybai.

Po kelis mėnesius trukusių bylos nagrinėjimo Aleksandrijos teisme Z.Moussaoui išvengė mirties bausmės, tačiau buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Apeliacinis teismas pritarė šiam nuosprendžiui.

JAV prezidento Baracko Obamos administracija paskelbė, jog dar penki Rugsėjo 11-osios atakų planuotojai bus teisiami JAV federaliniame teisme Niujorke. Vienas iš jų - save tų atakų sumanytoju vadinantis Khalidas Sheikhas Mohammedas.

Z.Moussaoui vėliau išsižadėjo savo ankstesnių liudijimų ir pareiškė, jog dalyvavo kitame tarptautinio teroristų tinklo "al Qaeda" sąmoksle. Šiuo metu jis yra kalinamas vienutėje griežčiausio saugumo kalėjime Kolorado valstijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.