aA
Joniškio rajone, Beržininkų kaime, bebaigiąs griūti molinis pastatas atskleidė ilgai saugotą paslaptį. Jame veikiausiai buvusi partizanų slėptuvė.
Rankinė granata
© Corbis

Gyvenamoje sodyboje jau kurį laiką kiurksojo sudegęs pastatas, kurio tik molinės sienos likusios neįveiktos ugnies. Tokie objektai visada traukia vaikus, tad ir sodybos šeimininkės devynmetė dukrelė rasdavo ką jame veikti. Vieną dieną mergaitė iš savotiškos žaidimų aikštelės į kiemą parbėgo nešina kažkokiu keistu daiktu. Motina, atidžiau apžiūrėjusi dukros radinį, nustėro – tai buvo granata. Moteris pašiurpo, kai mergaitė prisipažino bandžiusi ištraukti granatos žiedą, tik jai pritrūkę jėgų.

Į sodybą atvykusiems išminuotojams darbo užteko ilgam. Specialia įranga patikrinę pastato sienas, vienoje jų rado dar keturias rankines granatas F-1 su sprogstamąja medžiaga bei sprogdikliais ir net 162 šovinius, kurių skersmuo – 7,62 mm. Šis radinys priskiriamas prie Antrojo pasaulinio karo sprogmenų. Labiausiai tikėtina, kad sprogmenis paliko sodyboje buvę ar čia slėptuvę turėję partizanai.

Partizanas buvo ir dabartinės sodybos šeimininkės senelis. Manoma, kad sprogmenys buvo paslėpti ant molinio pastato sienos viršaus, pastogėje.

Išminuotojai granatas susprogdino Švėtelės žvyro karjere.

„Valstiečių laikraštis“