aA
Danijos policija trečiadienį paleido ašarines dujas ir sulaikė daugiau nei šimtą aktyvistų, mėginusių patekti į konferencijų centrą, kuriame vyksta Jungtinių Tautų (JT) susitikimas dėl klimato kaitos, ir kaltinusių derybininkus, kad ignoruojami jų balsai.
Kopenhagoje policija sustabdė protestuotojus, žygiavusius į klimato derybas.
Kopenhagoje policija sustabdė protestuotojus, žygiavusius į klimato derybas.
© Reuters/Scanpix

Aidint technomuzikai maždaug 1 500 būgnais apsiginklavusių demonstrantų pamėgino priartėti prie griežtai saugomo komplekso "Bella Center", kuriame posėdžiauja aukščiausi lyderiai ir į kurį negalėjo patekti tūkstančiai aktyvistų.

Tačiau policija su šunimis paleido ašarines dujas ir sulaikė daugiau nei 100 protestuotojų, kai jie priartėjo prie konferencijų centro, naujienų agentūrai AFP sakė policijos atstovė spaudai. Padėtį iš oro stebėjo policijos sraigtasparnis.

Demonstrantai kaltino 194-ias Kopenhagos derybose dalyvaujančias valstybes vengiant veiksmingų įsipareigojimų dėl kovos su klimato kaita.

"Norime paskleisti žinią, kad mums reikia radikaliai naujos klimato darbotvarkės", - sakė iniciatyvinės grupės "Climate Justice Action" narys Kevinas Smithas.

Į dvylika dienų truksiančią svarbią JT bendrosios klimato kaitos konvencijos (UNFCCC) konferenciją nebuvo įleisti tūkstančiai nevyriausybinių organizacijų narių, nes, pasak organizatorių, centras perpildytas.

Organizatoriai prisiėmė kaltę ir sakė, kad paprasčiausiai negalėjo leisti 46 tūkst. žmonių, kurie atvyko į Kopenhagoje vykstančią konferenciją, patekti į "Bella Center", nes jame gali tilpti ne daugiau nei 15 tūkst. žmonių.

Tačiau aktyvistai įžvelgė kitas priežastis ir kai kurie jų, daug valandų sningant lūkuriavę eilėse, grasino protestuodami sudeginti savo ženklelius.

Deryboms pirmininkaus Danijos premjeras

Danijos premjeras Larsas Lokke Rasmussenas
Danijos premjeras Larsas Lokke Rasmussenas
© Reuters/Scanpix

Danijos premjeras Larsas Loekke Rasmussenas perims pirmininkavimą Jungtinių Tautų (JT) susitikimui dėl klimato kaitos iš Connie Hedegaard, kuri vadovaus neformalioms deryboms.

L.L.Rasmussenas pirmininkaus paskutiniam šių derybų etapui, kurio kulminacija įvyks penktadienį, kai į konferenciją susirinks maždaug 120 valstybių ir vyriausybių vadovų, pranešė JT bendrąją klimato kaitos konvencijos (UNFCCC) vykdomasis sekretorius Yvo'as de Boeras.

"Atvykus tokiam gausiam būriui valstybių ir vyriausybių vadovų, pirmininkauti dera ministrui pirmininkui", - sakė iki šiol deryboms vadovavusi Danijos klimato ir energetikos ministrė C.Hedegaard.

"Tačiau ministras pirmininkas paskyrė mane savo specialiąja atstove ir todėl aš tęsiu derybas su savo kolegomis", - nurodė ji ir pridūrė, jog tai tebuvo procedūrinis žingsnis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.