aA
NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas trečiadienį paragino Rusiją aktyviau bendradarbiauti sprendžiant Afganistano problemas ir paprašė Maskvos skirti daugiau sraigtasparnių į konflikto zoną. Rusijoje besilankantis NATO vadovas Maskvoje taip pat sveikino „naują pradžią" transatlantinio aljanso santykiuose su Rusija, kurie smarkiai pašlijo po pernai vykusio Rusijos ir Gruzijos karinio konflikto.
Andersas Foghas Rasmussenas ir Sergejus Lavrovas
Andersas Foghas Rasmussenas ir Sergejus Lavrovas
© AFP/Scanpix

"Šiandien pakviečiau Rusiją sutvirtinti Rusijos bendradarbiavimo sąlygas Afganistane", - pareiškė A.F.Rasmussenas po derybų su prezidentu Dmitrijumi Medvedevu.

"Jam pateikiau konkrečių pasiūlymų sąrašą. Visų pirma, aš užsiminiau apie sraigtasparnių siuntą", - sakė A.F.Rasmussenas.

"Manau, kad Rusija galėtų prisidėti labai konkrečiu būdu: aprūpindama sraigtasparniais, jų detalėmis ir mokydama sraigtasparnių valdymo", - sakė A.F.Rasmussenas.

Rusija jau skyrė Afganistano vyriausybei du sraigtasparnius humanitariniams tikslams.

Susitikime dalyvavęs Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad D.Medvedevas jau davė nurodymą peržiūrėti pasiūlymus.

Abi pusės regi naują santykių etapą

Rusija ir NATO pasirengę plėtoti normalius, lygiateisius ir abipusiai naudingus santykius, pareiškė Rusijos URM vadovas S. Lavrovas, pranešama BBC tinklalapyje.

Pasak S.Lavrovo, šiandieninis susitikimas su NATO generaliniu sekretoriumi išsiskyrė tuo, kad abi šalys parodė pasirengimą dialogui.

"Neslepiame, kad yra klausimų, dėl kurių nesutariame, tačiau šiandieniniai pokalbiai skiriasi nuo ankstesnių tuo, kad mes ne vien atkreipiame dėmesį į šiuos nesutarimus, bet norime juos analizuoti, stengdamiesi suprasti vienas kitą", - pareiškė S.Lavrovas.

"Manau, šis ruduo rodo naują pradžią mūsų santykiuose", - sakė A.F.Rasmussenas per susitikimą su Rusijos užsienio reikalų ministru S. Lavrovu.

Šis A.F.Rasmusseno apsilankymas yra pirmasis Vakarų valstybių karinio aljanso vadovo vizitas į Maskvą po pernai rugpjūtį vykusio Rusijos ir Gruzijos karo, po kurio NATO ir Rusija įšaldė bendradarbiavimą.

A.F.Rasmussenas NATO vadovu tapo rugpjūtį. Jis nurodė, kad santykių su Rusija pagerinimas bus vienas svarbiausių jo darbo NATO generalinio sekretoriaus poste prioritetų.

NATO generalinis sekretorius trečiadienį Maskvoje veda derybas su Rusijos vadovais.

Dėl aršių nesutarimų, kuriuos išprovokavo Rusijos veiksmai karinio konflikto su Gruzija metu, abi pusės įšaldė bendradarbiavimą, tačiau rugpjūtį tapęs NATO vadovu A.F.Rasmussenas žadėjo imtis priemonių atkurti abipusį pasitikėjimą.

"Atsižvelgiant į naujojo NATO generalinio sekretorius pareikštą ketinimą gilinti partnerystę su Rusija, itin daug dėmesio bus skirta būtinybei aktyvinti bendradarbiavimą, kad būtų sustiprintas pasitikėjimas, stabilumas, karinės politinės situacijos euroatlantinėje erdvėje nuspėjamumas, veiksmingiau reaguojama į bendrus iššūkius Rusijos ir NATO valstybėms", - sakoma Kremliaus pareiškime, apskelbtame prieš NATO vadovo vizitą.

Jame nurodoma, kad derybų metu abi šalys aptars svarbius tarptautinius klausimus, tarp jų padėtį Afganistane, Irano branduolinės programos problemą ir aklavietėje atsidūrusį taikos procesą artimuosiuose Rytuose.

A.F.Rasmussenas, kurio vizito darbotvarkė labai įtempta, trečiadienį susitiks su visais svarbiausiais Rusijos valdžios atstovais, tarp jų ministru pirmininku Vladimiru Putinu, prezidentu Dmitrijumi Medvedevu ir užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Ketvirtadienį A.F.Rasmussenas tęs susitikimų su aukščiausiais Rusijos pareigūnais maratoną ir pasakys svarbią kalbą prestižiniame Maskvos valstybiniame tarptautinių santykių institute, pranešė Kremlius.

NATO pajėgoms stiprinant kovos veiksmus prieš Talibaną, Aljansas norėtų užsitikrinti didesnę Rusijos pagalbą dėl Afganistano, nors po Sovietų Sąjungos invazijos į šią šalį pamokų Maskva vengia ten įsitraukti.

Rusijos žiniasklaida taip pat pranešė, kad A.F.Rasmussenas gali siekti konkretesnio Rusijos bendradarbiavimo ir jos pažado skirti koalicinėms pajėgoms automatų AK-47, šarvuočių ir kitos karinės techninės įrangos.

"Niekas Aljanse nesitiki, kad Rusija dėl siųs savo kareivius į Afganistaną. Tačiau drauge mes galime daug padaryti", - vieną neįvardytą pareigūną citavo Rusijos laikraštis "Nezavisimaja Gazeta".

A.F.Rasmussenas rugsėjį savo programinėje kalboje sakė, kad santykių su Rusija pagerinimas bus vienas svarbiausių jo darbo NATO generalinio sekretoriaus poste prioritetų.

"Mums reikia Rusijos kaip partnerės, kad galėtume išspręsti didžiausias mūsų laikų problemas", - sakė jis Briuselyje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.