aA
Evakuojami tūkstančiai aktyviausio Filipinų ugnikalnio papėdėse gyvenančių žmonių, mat pareigūnai perspėja apie gresianti didžiulį jo išsiveržimą.
Filipinuose išsiveržė Mayono ugnikalnis.
Filipinuose išsiveržė Mayono ugnikalnis.
© Reuters/Scanpix

Iš Mayono kalno, esančio centrinėje šalies dalyje, nuo pirmadienio veržiasi lava ir pelenai, praneša arabų televizija „Al Jazeera“.

Nurodymas evakuotis paskelbtas vulkanologams padidinus tikimybes, jog 2,460 metrų aukščio ugnikalnis išsiverš.

Albay provincijos gubernatorius Joey Salceda žurnalistams teigė, jog aštuonių kilometrų spindulio teritorijoje, kuriai ugnikalnio išsiveržimas keltų didžiausią pavojų, gyvena 50 tūkst. žmonių. Jis nurodė policijai ir kariuomenei padėti iš ten evakuoti gyventojus.

Daugelis jų keliaus į valstybinius evakuacijos centrus. Pareigūnai tvirtina, jog iki Kalėdų – didžiausios metų šventės šioje iš esmės katalikiškoje šalyje – į namus sugrįžti jie greičiausiai negalės.

Mayonas – aktyviausias iš 22 Filipinuose esančių ugnikalnių, per paskutiniuosius keturis šimtmečius jis išsiveržė daugiau kaip 50 kartų.

Filipinai yra ant taip vadinamojo „Ugnies žiedo“ – Ramųjį vandenyną juosiančios ugnikalnių juostos, kur išsiveržimai taip pat dažni.

Ypač pragaištingas buvo 1841 metų Mayono išsiveržimas, kuomet lava palaidojo miestelį ir pražudė 1,2 tūkst. žmonių.

Paskutinį kartą ugnikalnis išsiveržė 2006 metais.

www.lrt.lt