aA
Lotynų Amerikos kairiųjų partijų lyderiai užbaigė dviejų dienų trukmės susitikimą Havanoje, kuriame buvo pasakyta griežtos kritikos Jungtinėms Amerikos Valstijoms, praneša CNN.
F.Castro: JAV nusiteikus priešiškai
© Reuters/Scanpix

Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas garsiai perskaitė sergančio buvusio ilgamečio Kubos lyderio Fidelio Castro laišką, kuriame šis teigia, kad Jungtinės Amerikos Valstijos ir vėl yra nusiteikusi prieš Lotynų Ameriką.

„Tikrieji imperijos ketinimai yra akivaizdūs“, – rašo F. Castro, „šį kartą jie slypi už draugiškos šypsenos ir afroamerikietiško prezidento Baracko Obamos veido.“

Lotynų Amerikos ir Karibų regiono prezidentai ir ministrai susirinko į Havanoje vykusį kairiųjų verslo grupės „Bolivarian Alternative for the Americas“ (arba ALBA) susitikimą.

Prieš penkerius metus H. Chavezo ir F. Castro sukurta, kaip alternatyva Jungtinių Amerikos Valstijų siūlomiems laisvosios prekybos blokams, pasak Lotynų Amerikos ekspertų, dabar ALBA kovoja, kad išliktų svarbi naujajame politiniame kontekste, dalinai dėl to, kad šiaurėje esanti „blogio imperija“ turi naują liberalesnį prezidentą Baltuosiuose Rūmuose.

Susitikimo metu Kubos prezidentas Raulis Castro įspėjo, kad seni nesutarimai su Vašingtonu neišnyks.

Sumažėjusios naftos kainos taip pat paveikė H. Chavezo įtaką šiame regione. Per ALBA Venesuela naudojo už naftą gautas pajamas raštingumo programų ir neturtingiausių regiono žmonių akių operacijų finansavimui. Tačiau retorikos nesumažėjo.

Havanoje susirinkę vadovai stipriai kritikavo tai, kaip Vašingtonas susitvarkė su Hondūro krize.

ALBA susitikime dalyvavo prezidentai ir ministrai iš Kubos, Venesuelos, Bolivijos, Ekvadoro ir keleto Karibų regiono šalių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.