aA
Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis sako, kad Vilniui yra reikalingas naujas nacionaliniam menui skirtas muziejus, o statyti Guggenheimo muziejų yra labai brangu.
Ateiviai iš Guggenheimo
Ateiviai iš Guggenheimo
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

"Guggenheimo projektas yra labai brangus, ir mes pirmiausia turėsime mokėti už patį vardą, už nelietuviško meno parodų atvežimą ir jų draudimus. Aš tikrai remčiau nacionalinio meno sklaidą ir matau būtinumą statyti naują modernų muziejų, bet tik mūsų nacionaliniam menui", - BNS sakė kultūros ministras.

Skolose skendinčios ir dėl to savo dangoraižį ketinančios parduoti Vilniaus savivaldybės politikai gruodžio pradžioje po pateikimo pritarė tolesniam Guggenheimo muziejaus Vilniuje projekto svarstymui savivaldybėje.

Savivaldybė po pateikimo pritarė anksčiau atliktai galimybių studijai. Siūloma, kad Jono Meko vizualiųjų menų centras būtų įpareigotas vykdyti projekto užsakovo funkcijas ir vykdyti procedūras, pritraukiant Europos Sąjungos fondų, valstybės ir privačių asmenų lėšas.

Pagal projektą, taip pat ketinama pasirašyti sutartį su savivaldybei priklausančia bendrove "Vilniaus kapitalinė statyba" dėl projekto valdymo. Už projekto valdymą jai ketinama numatyti 3 proc. atliktų statybos ir projektavimo darbų kainos normatyvą, lėšas skiriant tik galutinai patvirtinus projekto finansavimą. Vilniaus meras Vilius Navickas teigė, kad ši įmonė turėtų rasti investuotojų

Anksčiau skelbta, kad irakiečių kilmės architektės iš Londono Zahos Hadid suprojektuotas "Hermitage/Guggenheim Vilnius" muziejus prie Baltojo tilto turėtų iškilti iki 2013 metų. Tuomet teigta, kad muziejaus statybos kainuos apie 260 mln. litų ir atsipirks per 8-9 metus.

Šios prieš dvejus metus gimusios idėjos iniciatorius - buvęs parlamentaras ir buvęs Vilniaus meras liberalcentristas Artūras Zuokas.

Solomono R.Guggenheimo fondas yra atlikęs 5 mln. litų kainuojančią projekto galimybių studiją, už kurią sostinės savivaldybė šiemet jau sumokėjo fondui per 200 tūkst. litų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.