aA
Buvęs Jungtinių Tautų (JT) ginklų inspektorių vadovas Irake australas Richardas Butleris (Ričardas Batleris) šeštadienį pareikalavo, kad atsistatydintų du ministrai atsakingi už Australijos dalyvavimą kare prieš Iraką.
Buvęs Australijos diplomatas pareiškė, kad gynybos ministras Robertas Hillas (Robertas Hilas) ir užsienio reikalų ministras Alexanderis Downeris (Aleksandras Dauneris) turėtų atsistatydinti dėl valstybinių tarnybų nesugebėjimo iki karo pradžios vyriausybei perduoti patikimą informaciją apie Irako branduolinę programą.

JT ginklų inspektorių vadovas Irake 1997-99 metais R.Butleris teigė, jog nesugebėjimas pranešti, jog informacija apie Irako bandymus įsigyti urano nėra patikima, tapo "tikru išbandymu Australijos demokratijai". "Įrodymai buvo sąmoningai falsifikuojami, siekiant sukurti pretekstą karui", - pridūrė jis.

"Ant kortos buvo statoma jaunų Australijos moterų ir vyrų gyvybė. Parlamentą suklaidinęs ministras privalo už tai prisiimti atsakomybę ir atsistatydinti. Atsakyti privalo ne pareigūnai, o ministrai",- tęsė R.Butleris

Penktadienį Australijos gynybos žvalgybos agentūra (AGŽA) pripažino žinojusi, kad informacija apie Afrikos uraną nebuvo patikima, bet apie tai nutylėjusi.

Gynybos ministro R.Hillo atstovė spaudai pasakė, kad ministras nieko apie tai nežinojo apie nutylėtus faktus ir kad AGŽA neperdavė jam abejonių dėl informacijos patikimumo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.