aA
JAV ambasada Maskvoje paprašė Rusijos valdžią paaiškinti įvykius, susijusius su verslininko Platono Lebedevo suėmimu praėjusią savaitę, nes tai kelia abejonių dėl demokratijos ir verslo būklės šalyje, praneša laikraštis "The Wall Street Journal" ("WSJ") remdamasis neįvardytu aukštu JAV diplomatu.
Kumštis
Kumštis
"Mes, žinoma, neketiname veltis į juridinius įvairių iškeltų bylų aspektus, bet mums kelia susirūpinimą, kokia šių veiksmų politinė potekstė, ir mes norėtume išsiaiškinti situaciją savo pašnekovų Rusijoje padedami", - sakė šis diplomatas laikraščiui.

Jis apibūdino "Jukos" kaip vieną moderniausių ir atviriausių Rusijos kompanijų ir pažymėjo, kad juridinės peripetijos siunčia "nerimastingą" signalą dėl investicinio klimato Rusijoje.

Tačiau JAV neužima kurios nors šalių šiame ginče pozicijos, pažymėjo diplomatas.

Praėjusią savaitę buvo areštuotas tarptautinio finansinio susivienijimo "Menatep" direktorių tarybos pirmininkas ir stambus naftos kompanijos "Jukos" akcininkas Platonas Lebedevas. Jis įtariamas 1994 metais pasisavinęs 20 proc. bendrovės "Apatit" akcijų už 283,142 mln. dolerių, o tai užtraukia atsakomybę pagal Rusijos Baudžiamąjį kodeksą.

Tuo tarpu, kaip laikraščiui "WSJ" pranešė Amerikos diplomatas, prieš tai, kai buvo areštuotas P.Lebedevas, "Jukos" vadovas Michailas Chodorkovskis pasikvietė į savo biurą JAV ambasadorių Rusijoje Alexanderą Vershbow (Aleksandrą Veršbou) ir įspėjo apie būsimus įvykius.

"Jis nieko neprašė, jis tik norėjo, kad mes suprastume jo požiūrį į tai, ką šie įvykiai reiškia", - pažymėjo diplomatas. "Jukos" atstovas patvirtino Amerikos laikraščiui, kad toks susitikimas įvyko.

Po P.Lebedevo arešto JAV ambasadorius du kartus pasirodė viešumoje su M.Chodorkovskiu, taip pat pažymi laikraštis.

"WSJ" nuomone, M.Chodorkovskio vadovaujamos kompanijos įtaka Vašingtone didėja. "Jukos" siekia didinti naftos tiekimą į JAV, kurios pastaruoju metu stengiasi sumažinti savo priklausomybę nuo Artimųjų Rytų naftos.

Kompanijos vadovas dažnai lankosi JAV, kur dalyvauja labdaros akcijose ir užmezga santykius su senatoriais bei Kongreso nariais, pažymi laikraštis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.