aA
Amerikiečiai sekmadienį paleido 11 turkų kareivių, kurie buvo sulaikyti Šiaurės Irake ir kurių suėmimas galėjo padidinti įtampą tarp NATO sąjungininkų Jungtinių Valstijų ir Turkijos.
JAV jūrų pėstininkai
JAV jūrų pėstininkai
© EPA-ELTA
Turkijos valstybinė Anatolijos naujienų agentūra pranešė, kad kareiviai, kurie iš Suleimanijos miesto Irako šiaurėje buvo nuvežti į Bagdadą, dėl saugumo užtikrinimo problemų pirmadienio naktį dar praleido sostinėje, bet ryte turi būti nuvežti atgal į Suleimaniją.

Kareiviai paleisti po to, kai JAV viceprezidentas Dickas Cheney (Dikas Čeinis) sekmadienį telefonu pasikalbėjo su Turkijos premjeru Tayyipu Erdoganu (Tajipu Erdohanu) ir bandė užglaistyti sąjungininkių nesutarimus, prasidėjusius dėl JAV invazijos į Iraką.

Turkija nurodė, kad 11 kareivių buvo tarp 24 žmonių, kurie penktadienį buvo sulaikyti Suleimanijoje ir nuvežti į Bagdadą. JAV kariškiai buvo pranešę, kad per reidą Irako šiaurėje buvo sulaikyti keli kareiviai, tikriausiai - turkai.

Šis incidentas pakurstė turkų priešiškumą Jungtinėms Valstijoms. Laikraščiai spausdino tokias antraštes, kaip "Bjaurūs amerikiečiai", ir rašė, kad kareiviams ant galvų buvo užmauti maišai ir kad su jais buvo elgiamasi "kaip "al Qaeda" su teroristais".

Sekmadienį prie JAV konsulato Stambule sėdimąjį protestą pradėjo 20 vienos nacionalistų partijos narių, o policija susirėmė su kitais protestuotojais ir neleido jiems prisiartinti prie pastato.

JAV pareigūnai nenurodė, kodėl turkai buvo sulaikyti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.