aA
Sekmadienį vakare surengti prezidento Rolando Pakso susitikimai su Švedijos karaliumi ir Lenkijos prezidentu vyko ne pagal numatytą darbotvarkę - monarchas atėjo anksčiau, o Lenkijos vadovas vėlavo, nes užtruko jo pokalbis su kadenciją baigusiu prezidentu.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas (Karlas Gustavas) su žmona Silvija į susitikimą su R.Paksu Prezidentūroje iš Vilniaus paveikslų galerijos, kur klausėsi koncerto, atėjo pėsčiomis 15 minučių anksčiau.

"Paskubėjus" karališkajai šeimai, į susitikimą vėlavo prezidento patarėjai, todėl R.Paksui su monarchu teko kalbėtis dviese.

Pasak prezidento spaudos tarnybos pranešimo, R.Paksas ir Carlas XVI Gustafas aptarė dvišalius politinius, ekonominius bei kultūrinius santykius, R.Paksas padėkojo Švedijai už paramą aplinkosaugos srityje.

Po Švedijos karaliaus R.Paksas priėmė Lenkijos prezidentą Aleksandrą Kwasniewskį (Kvasnevskį). Šis susitikimas prasidėjo vėliau, nei buvo numatyta darbotvarkėje, nes prieš jį Lenkijos vadovas buvo užsukęs į Turniškes pas kadenciją baigusį prezidentą Valdą Adamkų.

V.Adamkaus referentas Audrius Penkauskas BNS sakė, kad A.Kwasniewskis pakvietė V.Adamkų kartu su žmona liepos pabaigoje atvykti į jo vasarnamį prie Baltijos jūros, kur Lenkijos prezidentas tuo metu atostogaus.

Po mažiau nei pusvalandį trukusio susitikimo R.Paksas ir A.Kwasniewskis žurnalistams sakė, kad jie kalbėjo apie Europos Sąjungos (ES) Konstitucijos projektą, infrastruktūrinius projektus - greitkelį "Via Baltica", geležinkelį "Rail Baltica", energetikos tiltą tarp Lietuvos ir Lenkijos.

Šių Lietuvai ir Lenkijai svarbių infrastruktūrinių projektų įgyvendinimą prezidentai dar kartą aptars rugsėjo 4 dieną Krokuvoje.

Paklaustas, kada Lenkijos parlamentas planuoja pradėti Lietuvos stojimo į NATO protokolų ratifikavimą, A.Kwasniewskis sakė, kad ši procedūra bus pradėta "kaip įmanoma greičiau".

"Tikiuosi, liepą, tai yra geras laikas pradėti procesą. Bet aš jums galiu pažadėti, kad nematau jokių problemų pritarti NATO plėtrai", - pabrėžė A.Kwasniewskis.

Puikiai nusiteikę Lietuvos ir Lenkijos prezidentai juokavo, kad iš susitikimo Prezidentūroje skubės dainuoti ir prisidėti prie 20 tūkst. Pasaulio lietuvių dainų šventės dalyvių.

Kai R.Paksas patikslino, kad šventės dalyvių yra iki 20 tūkst., A.Kwasniewskis juokaudamas atsakė: "Kai mes abu su jumis uždainuosim, bus jau daugiau nei 20 tūkst.".

Iš Prezidentūros karaliaus Mindaugo karūnavimo 750-ųjų metinių proga suvažiavę svečiai - Švedijos, Liuksemburgo monarchai, Lietuvos, Estijos ir Lenkijos prezidentai, Rusijos regioniniai vadovai išvyko klausytis koncerto "Karūna Tėvynei" Vingio parke, kuris yra baigiamasis Pasaulio lietuvių dainų šventės renginys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.