aA
JAV valstybės departamentas ketvirtadienį pareiškė, kad Irano vyriausybė padidino paramą terorizmui. Tačiau, pasak jo, George'o W.Busho administracija nesiims jokių sprendimų dėl Irano iki birželio mėnesį ten įvyksiančių prezidento rinkimų.
"Sakyčiau, kad Irano parama terorizmui išaugo. Tai yra problematiška", - pareiškė valstybės sekretoriaus padėjėjas Edwardas Walkeris, kuris yra atsakingas už Artimųjų Rytų diplomatiją.

Išsamiau E.Walkeris neaiškino. Tačiau manoma, kad jis turėjo galvoje kaltinimus dėl Irano paramos palestiniečių islamo ekstremistų grupuotėms.

JAV prezidento Billo Clintono administracija bandė įtraukti Irano vyriausybę į tiesiogines derybas, tačiau ši kėlė Vašingtonui nepriimtinas sąlygas.

"Tai šalis, kuri išgyvena vidaus revoliuciją, - sakė E.Walkeris. - Aš manyčiau, kad per ateinantį mėnesį mes norėsime iš esmės apsvarstyti Irano politiką, kol įvyks prezidento rinkimai, o po to galėsime priimti kai kuriuos sprendimus šiuo klausimu".

Vienas sunkiausių JAV sprendimų - ar pratęsti Iranui ir Libijai sankcijų aktą, kuris numato sankcijas užsienio bendrovėms, investuojančioms į Irano naftos pramonę. JAV atstovai neinformavo, kas bus nutarta šiuo klausimu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.