aA
Ketvirtadienį Varšuvoje vykstančiame III-ajame Lietuvos ir Lenkijos sienos komisijos posėdyje patvirtinta instrukcija, pagal kurią pradedamas šių šalių sienos ženklinimo pakeitimas.
Kaip pranešė Pasienio policijos departamentas, v alstybės sienos tarp Lietuvos ir Lenkijos padėties ženklinimo, matavimo ir dokumentacijos parengimo techninę instrukciją patvirtino šios komisijos Lietuvos ir Lenkijos delegacijų pirmininkai vyriausiojo pasienio policijos komisaro pavaduotojas Arvydas Linkus ir Vyriausiosios sienos apsaugos komendantūros Valstybės sienos apsaugos valdybos direktoriaus pavaduotojas pulkininkas Zigmundas Staniszewskis (Zigmundas Staniševskis).

Abi šalys pasidalijo sienos ženklinimo pakeitimo darbus ir numato juos kitąmet baigti. Šiuo metu Lietuvos ir Lenkijos siena sausumoje yra pažymėta vadinamąja trijų elementų sistema - nuo sovietmečio likusiais restauruotais abiejų šalių sienos ženklais, 2,5 metro nutolusiais nuo centrinio poligonometrinio stulpelio.

Lietuvos ir Lenkijos sienos komisija inicijavo valstybės sienos žymėjimo sistemos pakeitimą iš trijų elementų į vieno. Siena bus žymima vienu bendru ženklu su Lenkijos simbolika iš vienos pusės ir Lietuvos - iš kitos. Nauja sienos žymėjimo sistema yra priimtinesnė ir ekonomiškai naudinga.

Lietuvos ir Lenkijos sienos komisija taip pat parengs naują valstybės sienos dokumentaciją, kuri bus pateikta atskiroje Lietuvos ir Lenkijos sutartyje.

Atliekant darbus, minėtoji komisija vadovaujasi Lietuvos ir Lenkijos sutartimi, pagal kurią abi šalys patvirtino esančią tarp jų ir teritorijoje pažymėtą valstybės sienos liniją.

III-ajame komisijos posėdyje taip pat patvirtinti Balandžio, Dunajevo, Galadusio ir Gilbiečio ežerų, kuriais eina valstybės siena, žymėjimo bujomis (plūdurais) projektai, apsvarstyti valstybės sienos žemėlapių parengimo klausimai.

Lietuva su Lenkija turi 103,7 kilometro ilgio sieną. Ji, kaip ir siena su Latvija, traktuojama kaip būsima vidinė Europos Sąjungos siena, prie kurios asmenų ir transporto priemonių kontrolė laipsniškai supaprastinama.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.