aA
Suomijos prezidentė Tarja Halonen atmetė kairiųjų teiginius, kad neprisijungusi Suomija pamažu žengia į NATO. "Prezidentė vis dar yra tos pačios nuomonės, kaip ir prieš metus, kad Suomija neturi priežasčių stoti į NATO", - trečiadienį pareiškė jos atstovė spaudai.
NATO flag
Praėjusią savaitę buvo išleista knyga, teigianti, kad aukščiausi šalies politikai, įskaitant T.Halonen ir premjerą Paavo Lipponeną (Pavą Liponeną), patyliukais veda šalį į NATO - nepaisydami šalies visuomenės ir kaimyninės Rusijos nepritarimo. Šis procesas vyksta jau dešimtmetį, buvo sakoma knygoje.

T.Halonen sako, "kad suomiai neatsibus vieną dieną ir nepamatys, jog atsidūrė NATO". "Jeigu tai vyks, tai bus aptariama ir nuspręsta vyriausybės ir parlamento... Tai bus ilgas procesas, ir diskusija yra visiškai laisva", - sakė prezidentės atstovė.

Ji patvirtino trečiadienį išspausdintą Suomijos dienraščio "Helsingin Sanomat" pranešimą, kuriame T.Halonen sakė, kad Suomijai nėra reikalo stoti į NATO, tad šio klausimo dienotvarkėje nesą.

Suomijos judėjimas į Vakarus sukėlė susirūpinimą dėl jos neprisijungusios šalies statuso likimo. 1994 metais Suomija ėmė dalyvauti NATO Taikos partnerystės programoje, o 1995 metais įstojo į Europos Sąjungą (ES). Nuo praėjusio dešimtmečio vidurio ji dalyvavo NATO vadovaujamose taikos palaikymo misijose Balkanuose. Tačiau šalies politikai pakartotinai neigė, kad neprisijungimo statusui kyla pavojus.

Kai Suomija įstojo į ES, šalies lyderiai sakė, jog šalis nebėra neutrali, o greičiau "neprisijungusi". Jie neigė, kad šalis turinti kokių nors ketinimų stoti į NATO.

Daugumai suomių Vakarų gynybos aljansas nekelia entuziazmo. Maždaug du trečdaliai jų nori, kad šalis liktų neprisijungusi. Rusija taip pat priešinasi, kad NATO išsiplėstų iki jos sienų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.