aA
Opozicinė Socialdemokratinės koalicijos frakcija ketvirtadienį pareikalavo žemės ūkio ministro Kęstučio Kristinaičio atsistatydinimo. Jeigu ministras nebus atstatydintas arba pats neatsistatydins, Socialdemokratinės koalicijos frakcija ketina jam surengti interpeliaciją Seime.
Tai būtų pirmoji interpeliacija šios kadencijos Seime. Kaip BNS pavyko sužinoti iš patikimų šaltinių Socialdemokratinės koalicijos frakcijoje, jau yra sudaryta darbo grupė interpeliacijos tekstui rengti. Interpeliaciją ketinama įteikti kitos savaitės pradžioje.

Ketvirtadienį paskelbtame Socialdemokratinės koalicijos frakcijos pareiškime spaudai teigiama, jog frakcijos nuomone, žemės ūkio ministras K.Kristinaitis "nėra pajėgus, kompetentingas ir pakankamai autoritetingas vadovauti vienai svarbiausių žinybų, yra vertas kuo greitesnio atsistatydinimo".

"Kaimo padėtis ir toliau blogėja, auga įsiskolinimai žemdirbiams, visiškai nepasiruošta pavasario darbams, net nemėginama spręsti sparčiai gilėjančių socialinių problemų. Akivaizdu, kad Žemės ūkio ministerija negina mūsų žemdirbių interesų, neveda jokio socialinio ar politinio dialogo. Priešingai - ji tampa pagrindiniu problemų sprendimo stabdžiu", - teigiama pareiškime.

Socialdemokratinė koalicija interpeliaciją ministrui ketina įteikti kitos savaitės pradžioje. Gavęs interpeliaciją, Vyriausybės narys privalo savo atsakymą Seimui ne vėliau kaip per dvi savaites. Ją Seimas sesijos metu turi apsvarstyti ne vėliau kaip per penkias darbo dienas.

Apsvarstęs Vyriausybės nario atsakymą, Seimas turi priimti nutarimą, kuriuo būtų pareikštas pritarimas arba nepritarimas pateiktam atsakymui.

Jeigu nutarimo projekte atsakymas yra pripažįstamas nepatenkinamu ir juo reiškiamas nepasitikėjimas, tai tokiam nutarimui priimti reikia 71 balso - daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų daugumos.

Seime yra 141 narys. Socialdemokratinės koalicijos frakcijos atstovai optimistiškai vertina galimybę surinkti reikiamą balsų skaičių ministrui atstatydinti.

Jų nuomone, balsavimą dėl nepasitikėjimo ministru, be 48 Socialdemokratinės koalicijos frakcijos narių galėtų paremti 7 narius turinti Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcija, 9 narius turinti Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcija, kai kurie frakcijoms nepriklausantys parlamentarai bei dalis Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos narių.

Gali būti, jog ministras pats atsistatydins arba bus atstatydintas, socialdemokratams nespėjus pateikti interpeliacijos. Šią savaitę ūkio ministras pateko į prezidento nemalonę dėl medžioklės Žemaitijos nacionaliniame parke.

Prezidentas Valdas Adamkus šią savaitę pareikalavo, kad aplinkos ministras Henrikas Žukauskas iki pirmadienio ištirtų sausio 6 dieną nacionaliniame parke surengtos medžioklės aplinkybes ir pateiktų nuodugnią ataskaitą. Žiniasklaidoje medžioklė buvo pavadinta "žvėrių skerdynėmis", nes jos metu buvo nušauta net 14 šernų.

Ministerijoje sudaryta komisija, kuriai vadovauja aplinkos viceministras Imantas Lazdinis, turi nustatyti, ar medžiotojai nepažeidė nacionalinių parkų nuostatų. Aplinkos apsaugos ministras atskaitą žadėjo prezidentui pateikti iki pirmadienio, kuomet prezidentas grįš iš vizito Rusijoje. Žemės ūkio ministras šią savaitę taip pat pralaimėjo teismą dėl Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimo (VTEK).

VTEK nustatė, jog 1991 metais dirbdamas Žemės ūkio ministerijos Žemės reformos skyriaus viršininku, K.Kristinaitis pasielgė neetiškai, padėdamas draugo tėvui Stanislovui Damkauskui įsigyti ir parduoti žemės sklypą Trakų rajone.

K.Kristinaitis į VTEK po to, kai S.Damkauskas spaudoje pareiškė, jog iš dabartinio ministro neatgavo dalies pinigų gautų pardavus sklypą. Vilniaus apygardos administracinis teismas kovo 26 nusprendė, jog VTEK savo nuomonę apie ministro etiką pareiškė teisėtai ir pagrįstai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.