aA
Į Lietuvą grįžo dar vienas iš JAV deportuotas lietuvis, įtariamas tarnavęs naciams pavaldžiame batalione. JAV Teisingumo departamentas trečiadienį paskelbė gavęs oficialų Lietuvos Vyriausybės patvirtinimą, kad Juozas Naujalis atvyko į Lietuvą.
Vasario mėnesį JAV Apeliacinis teismas patvirtino sprendimą deportuoti iš šalies J.Naujalį, kuris, kaip įtariama, tarnavo naciams pavaldžiame 12-ajame batalione, Antrojo pasaulinio karo metais veikusiame Lietuvoje ir kaimyninėje Baltarusijoje. Šis batalionas laikomas atsakingu už 11 tūkst. žmonių nužudymą per Antrąjį pasaulinį karą.

"Deportuodama J.Naujalį, JAV Vyriausybė primena ir toliau reikalausianti teisingumo nacių nusikaltimo aukų vardu", - sakė nacius persekiojančio JAV Teisingumo departamento Specialiųjų tyrimų skyriaus direktorius Elis M. Rosenbaumas.

Jis pridūrė, kad "tie, kurie kaip ir J.Naujalis, dalyvavo vykdant šiuos nusikaltimus gali ir turi atsakyti už savo veiksmus".

81 metų pensininkas J. Naujalis dabar gyvena Čikagos priemiestyje. 1949 metais į Ameriką emigravęs J.Naujalis niekada nebuvo JAV pilietis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.