aA
Negalutiniais duomenimis, Lietuvos žydų žudynėse dalyvavo apie vieną tūkstantį hitlerinės okupacijos metais suformuotų ir naciams pavaldžių lietuvių policijos batalionų kariškių. Šiuos faktus, remdamasis archyvų medžiaga, nustatė Lietuvos istorijos instituto bendradarbis daktaras Arūnas Bubnys.
Nazi
Jis yra vienas pagrindinių holokaustą tyrinėjančių Lietuvos mokslininkų.

"Su atliktais tyrimais praėjusią savaitę Vilniuje supažindinau Tarptautinę komisiją nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti", - BNS korespondentui sakė A.Bubnys. Komisijos posėdyje jis skaitė pranešimą "Lietuvių policijos batalionai ir holokaustas".

Pasak istoriko, iš 25 batalionų vienaip ar kitaip su holokaustu buvo susiję dešimt, nuolat ar epizodiškai saugojusių įkalinimo bei žudynių vietas, konvojavusių pasmerktuosius, juos naikinusių.

Istorikas A.Bubnys savo darbus yra publikavęs daugelyje leidinių.

Šiuo metu jis drauge su istoriku Liudu Truska (vadovas), Valentinu Brandišausku ruošia didelį veiklą "Holokaustas Lietuvoje".

Pasaulyje apie žydų tragediją dešimtimis kalbų išleista apie 20 tūkst. knygų. Keliasdešimt jų - buvusių getų kalinių bei pasipriešinimo kovų dalyvių memuarų, dokumentų rinkinių, mokslo darbų - išleista ir Lietuvoje.

"Mūsų studija bus pirmoji, visapusiškai apibūdinanti šią tragediją Lietuvoje, jos mastus, parašyta lietuvių istorikų", - pabrėžė A.Bubnys.

Per Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje buvo sunaikinta maždaug 90 procentų iš 200 tūkstančių čia gyvenusių žydų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.