aA
Konservatorius A. Katkus išsiuntė kelioms redakcijoms atvirą laišką "Ko bijote, ponios ir ponai?", kuriame nurodo pastaruoju metu žiniasklaidoje prieš jį pradėtos kampanijos priežastis.

"Norėčiau šios kampanijos užsakovų paklausti: kurios mano iniciatyvos labiau bijote - liustracijos įstatymo ar operatyvinės veiklos įstatymo pakeitimo, pagal kurį operatyvinė veikla bus atliekama ne tik eiliniams piliečiams, bet ir Vyriausybės bei Seimo nariams", rašoma laiške.

"O gal papiktino kovos su korupcija sustiprinimas ir paruoštas įstatymas, Specialiųjų tyrimų tarnybai numatantis nepriklausomumą ir didesnius įgaliojimus bei atsakomybę? O gal išsigandote, kad reikės pasitikrinti melo detektoriumi? Gal supykdė energetinės sistemos reorganizavimas, kurį įvykdžius suirs pinigų plovimo kanalai? O gal jaudina pastangos pagreitinti elektros tilto nutiesimą į Vakarus?", retoriškai klausia A. Katkus.

Seime A. Katkus inicijavo neseniai priimtą buvusių KGB slaptųjų bendradarbių liustracijos įstatymą, Seimo pradėtus svarstyti Operatyvinės veiklos įstatymo pakeitimus bei Poligrafo įstatymą. A. Katkus daugiau kaip prieš metus yra viešai pareiškęs, jog per energetikos sektorių yra neteisėtai "išplaunama" trečdalis valstybės lėšų, siūlė valstybės pareigūnams už nusikaltimus du kartus sugriežtinti bausmes.

Praėjusią savaitę "Lietuvos rytas" paskelbė straipsnį, kuriame pasakojama, kad prieš ketvirtį amžiaus buvęs tremtinys, jaunas mokslinis bendradarbis A. Katkus buvo komandiruotas darbui Alžyre.

Straipsnyje reiškiamos abejonės, ar tremtinys be KGB "palaiminimo" galėjo išvykti ilgalaikei komandiruotei į užsienį. A. Katkus publikacijoje pripažįsta tuometiniams sovietinio mokslo funkcionieriams Maskvoje sumokėjęs nemažą kyšį, kuriuo buvo panaikintos tremtinio reabilitavimo pažymėjimo sukeltos problemos.

A. Katkus BNS korespondentui pabrėžė niekada nebendradarbiavęs su KGB, o pasinaudojęs tuometine "visur nuo A iki Z taikyta" kyšių sistemą.

Anot A. Katkaus, 800 rublių jis sumokėjęs už galimybę išvykti, 300 rublių - už tremtinio reputacijos "užglaistymą" ir 150 rublių - už informaciją, kas vykstančioje grupėje paskirtas "prižiūrėtoju".

Atvirame laiške A. Katkus taip pat neigia "Klaipėdos" dienraštyje paskelbtas žinias apie neva jo pasistatytą triaukštį gyvenamąjį namą Kauno priemiestyje.

Konservatorių partijoje A. Katkus vadovauja Priežiūros komitetui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.