aA
Latvijos Konstitucijos apsaugos biuro viršininkas Janis Kažuocinis pranešė, kad užsienio specialiosios tarnybos mėgino verbuoti šalies diplomatus.
Buvo mėginama verbuoti Latvijos diplomatus
© Corbis/Scanpix

Jis papasakojo agentūrai BNS, kad tokie atvejai buvo keli, bet nesakė, kuriose šalyse. Pasak J.Kažuocinio, atleistus valstybės pareigūnus, kurie žinojo valstybės paslaptis, gali mėginti užverbuoti užsienio specialiosios tarnybos.


"Buvo atvejų, kai į Latvijos pareigūnus, tarp jų ir diplomatus, buvo kreipiamasi, ir yra didelė tikimybė, kad tie, kurie kreipėsi, buvo susiję su kitų šalių specialiosiomis tarnybomis", - papasakojo Konstitucijos apsaugos biuro viršininkas.

"Todėl valstybės pareigūnai, turintys leidimą susipažinti su valstybės paslaptimis, kasmet instruktuojami ir jiems primenama, kaip veikti esant tokiai situacijai, kodėl svarbu saugoti valstybės paslaptis, ir kad iš jų gali būti sužinotos paslaptys", - sakė jis.

Jis nepranešė, kiek tokių atvejų žinoma. "Aš nepasakysiu kuriose šalyse buvo mėginama užverbuoti Latvijos pareigūnus, bet tai buvo daugiau nei vienoje šalyje", - sakė J.Kažuocinis.

Į klausimą, ar buvo rasta klausymosi įtaisų Latvijos ambasadose, jis atsakė: "Ne. Bet technologijos plėtojamos, todėl pokalbių telefonu gali pasiklausyti svetimos tarnybos, ypač jeigu žmogus yra už Latvijos ribų, kur šios tarnybos gali veikti laisviau".

Jis pažymėjo, kad užsienio specialiųjų tarnybų taikiniu gali būti turėję leidimus sužinoti valstybės paslaptis pareigūnai, atleisti dėl reformų.

"Tikrai yra toks pavojus ir į tai reikia atsižvelgti, bet mums reikia pasikliauti pareigūnų sąžiningumu, ir įstatymai draudžia jiems išviešinti valstybės paslaptis. Latvijoje mes iki šiol laikomės principo "need to know", kai slapta informacija suteikiama tik tiems žmonėms, kuri jiems būtina eiti tarnybines pareigas", - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.