aA
Nors Vilniaus savivaldybė įgyvendino kone visas numatytas antikorupcines priemones, jų efektyvumas kelia abejonių Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnams ir "Transparency International" atstovams.
STT ir nevyriausybininkai abejoja ligšioliniais Vilniaus valdžios veiksmais prieš korupciją
© A.Didžgalvio nuotr.

Ketvirtadienį Vilniaus miesto savivaldybėje surengtas posėdis korupcijos tema. Savivaldybės Antikorupcijos komisijos atstovai visuomenei pristatė nuo 2007 m. įgyvendintos antikorupcinės programos ataskaitą. Esą trejus metus vykdyta programa įgyvendinta daugiau nei 90 proc., rašo "Vilniaus diena".

Programa nepakankamai atskleidžia visas savivaldybės bėdas. Matome, kad Vilniaus miesto savivaldybė išlieka tarp korumpuočiausių įstaigų. Nėra informacijos apie jūsų Antikorupcinės komisijos veiklą, neveikia vieno langelio principas. Pernai buvo bėdų dėl išorinės reklamos leidimų išdavimo: vienas asmuo galėjo atmesti interesanto prašymą be argumentų. Dėl to reikia ne tik pasirengti antikorupcinę programą, bet ir ieškoti sprendimų, kaip ją efektyviai įgyvendinti", - kritiką savivaldybei žėrė STT Korupcijos rizikos skyriaus viršininkas Vidmantas Meškauskas.

"Transparency International" Lietuvoje vadovas Sergejus Muravjovas pastebėjo, kad įdiegta pagalbos linija, kai telefonu galima anonimiškai pranešti apie korupciją savivaldybėje, yra neveiksminga. Mat per porą savaičių užregistruojamas tik vienas skundas ir tas pats labai smulkus. O Vilniaus miesto savivaldybė iš korupcinio žemėlapio raudonosios zonos nenyksta.

Tikimasi, kad savivaldybė taps skaidresne po trečiadienį patvirtinto savivaldybės administracijos reorganizacijos plano.
Mero patarėjas Darius Indriūnas pabrėžė, kad trečdaliu sumažėjus tarnautojų, sumažės biurokratinis aparatas, neliks besikartojančių funkcijų ir bus pereinama nuo bendros prie asmeninės tarnautojo atsakomybės.

Tačiau S.Muravjovo nuomone, skaidriam darbui užtikrinti gali nepakakti savivaldybės tarnautojų, o piliečių pasitikėjimo valdžia dar nespėjo įgyti, tad skundų sistema bent artimiausius metus neveiks.

2007 metų antikorupcinė programa įgyvendinta Vilnių valdant Tvarkos ir teisingumo partijai, kurios atstovai miesto taryboje patys buvo apkaltinti kyšininkavimu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.