aA
Konstitucinis Teismas (KT), nagrinėdamas Seimo narių kreipimąsi dėl kai kurių Švietimo įstatymo straipsnių, nustatė, kad kai kurios įstatymo nuostatos prieštarauja valstybės ir bažnyčios atskirumo principui.
KT antradienį paskelbtame nutarime konstatavo, kad pagal Švietimo įstatymą kartu su tradicinėmis religinėmis bendruomenėmis steigiamos mokyklos išlieka valstybinės ir savivaldybių. Pagal Konstituciją jos yra pasaulietinės, taigi, pasaulėžiūros ir religijos atžvilgiu jos turi būti neutralios.

KT pripažino, jog Konstitucijai prieštarauja Švietimo įstatymo nuostatos, kad valstybinėse ir savivaldybių mokyklose sutarties pagrindu kartu su valstybės pripažinta tradicine religine bendrija gali būti steigiamos ar kitaip sudaromos klasės arba grupės dėstyti ne tik tikybą, bet ir kitus mokomuosius dalykus.

Konstitucijai prieštarauja įstatymo norma, kad Vyriausybė ar jos įgaliota institucija turi su tradicinėmis religinėmis bendrijomis derinti tvarką, kurios laikantis steigiamos, reorganizuojamos ir likviduojamos valstybės ar savivaldybių ir tradicinės religinės bendruomenės mokyklos.

Konstitucijos neatitinka ir tai, kad valstybė ar savivaldybė gali skirti ir atleisti mokyklos vadovą tradicinės religinės bendruomenės teikimu, o reikalavimus personalui nustato religinė bendruomenė, taip pat gali organizuoti mokyklos vadovo ar pedagogų atestaciją.

KT nutarime pažymėta, kad šios nuostatos prieštarauja konstituciniam bažnyčios ir valstybės atskirumo principui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.