aA
Šiaurės Korėja netiesiogiai patvirtino trečiadienį turinti branduolinį ginklą ir apkaltino JAV, kad jos gudraudamos naudoja Pchenjano komentarus derybose kaip pretekstą stabdyti judėjimą į priekį.
Radiation
Remiantis JAV Valstybės departamento informacija, per derybas Pchenjane praėjusią savaitę Šiaurės Korėja pareiškė Vašingtonui, kad ji turi branduolinių ginklų ir gali jų pasigaminti dar daugiau.

Šiaurės Korėjos informacijos agentūros KCNA pranešimais, Pchenjano oficialūs šaltiniai sakė, kad susitikimas nebuvo itin sėkmingas, bet ir nežlugo, ir derybų ateitis visiškai priklauso nuo JAV.

"JAV, turinčios daug branduolinių ginklų pasaulyje ir nuolat grasinančioms jais kitoms nepriklausomoms valstybėms, turi nutraukti savo branduolinę programą anksčiau negu tai padarys KLDR", - pažymima KCNA pranešime remiantis Šiaurės Korėja.

Didžiausias Pietų Korėjos laikraštis "Chosun Ilbo" paskelbė išsamų straipsnį, nušviečiantį Šiaurės Korėjos branduolinę programą - trijų etapų planą, numatantį užbaigti branduolinio ginklo kūrimą.

Per pirmąjį programos etapą Šiaurės Korėja "pažadėtų nutraukti branduolinės plėtros planą per derybas" mainais už energetikos išteklių teikimo iš JAV atnaujinimą, praneša laikraštis "Chosun Ilbī", cituodamas aukštą vienos šalių vyriausybės pareigūną.

Kaip rašoma laikraštyje, antrojo Pchenjano plano etapo esmė yra ta, kad Šiaurės Korėja pažadėjo nenaudoti branduolinių ginklų, nutraukti visą veiklą šia linkme ir priimti branduolinės srities inspektorius.

Už tai Pchenjanas tikisi pasirašyti su JAV nepuolimo sutartį, kurios Amerika ne itin nori.

Trečiasis etapas, kaip praneša laikraštis, pareikalaus, kad Vašingtonas išbrauktų Šiaurės Korėją iš sąrašo šalių, remiančių terorizmą ir stengsis su ja pagerinti santykius. Abi šalys neturi tarpusavio diplomatinių ryšių.

Pchenjanas savo ruožtu sustabdys branduolinių ginklų kūrimą ir pradės derybas dėl raketų eksporto nutraukimo.

Tačiau JAV neskuba priimti sprendimus dėl Šiaurės Korėjos siūlymų, bent jau kol pasibaigs Pietų Korėjos, Japonijos ir JAV derybos, kurios įvyks šią gegužę, sakė vienas aukštas JAV pareigūnas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.