aA
Kopenhagoje gegužės pradžioje susitiks Baltijos šalių ir Šiaurės Rytų korpusą sudarančių Vokietijos, Lenkijos ir Danijos gynybos ministrai. Tai Krašto apsaugos ministerija pranešė po šią savaitę Vilniuje vykusio Vokietijos parlamento Gynybos komiteto narių vizito. Viešnagės metu Vokietijos parlamentarai domėjosi Lietuvos kariuomene bei dvišaliu Vokietijos ir Lietuvos kariniu bendradarbiavimu.
Susitikime su krašto apsaugos viceministru Jonu Geču bei ministerijos sekretoriumi Povilu Malakausku Vokietijos parlamentarai teiravosi apie tolimesnius bendradarbiavimo planus bei kuo Vokietija galėtų padėti Lietuvai gynybos srityje.

KAM vadovybės nuomone, Lietuvai būtų ypač naudinga parama trijose srityse.

Pirma, padėti Lietuvos kariuomenei integruotis į NATO struktūras. Viena iš tokių galimybių - Lietuvai įsijungti į Šiaurės Rytų korpusą, kurį šiuo metu sudaro Danijos, Lenkijos ir Vokietijos kariniai daliniai.

Lietuvos karininkai jau kurį laiką kviečiami stebėti šių valstybių trišales karines pratybas, o Baltijos valstybių gynybos ministrai - dalyvauti jų gynybos ministrų susitikimuose.

Gegužės 8 dieną numatomas jau visų šešių šalių gynybos ministrų susitikimas Kopenhagoje.

Nuo praėjusių metų rudens Lenkijos Ščecino miete dislokuotame Šiaurės Rytų korpuso štabe kartu su kolegomis iš Latvijos ir Estijos dirba Lietuvos ryšio karininkas majoras Darius Vaicikauskas.

Trijų NATO šalių gynybos pajėgų korpuso štabas buvo įkurtas 1999 metais, Lenkijai tapus NATO nare.

Antra svarbi Vokietijos paramos sritis, - mokymas. Šiuo metu nemažai Lietuvos karininkų studijuoja Hamburgo vadų akademijoje, kurioje rengiami aukšto lygio karininkai, taip pat Lietuvos kariškiai tobulinasi įvairiuose karinio rengimo kursuose bei atlieką praktiką Vokietijos kariniuose daliniuose.

Kaip susitikime sakė KAM sekretorius P.Malakauskas, aukštos kvalifikacijos karininkai - Lietuvos kariuomenės prioritetas, ir būtų svarbu, kad Lietuvai tapus NATO nare, mokymas Vokietijoje ir toliau būtų nemokamas.

Vokietijos kariuomenės patarėjų darbas Lietuvoje - trečia itin reikšminga Vokietijos parama Lietuvai. Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje dirba ir konsultuoja du Vokietijos karininkai.

Susitikime taip pat buvo aptartas bendras Lietuvos ir Vokietijos dalyvavimas tarptautinėse operacijose.

Du Lietuvos karo medikai nuo gegužės vidurio Vokietijos karo lauko ligoninės sudėtyje dalyvaus tarptautinėje taikos misijoje Afganistane. Vokiečiai sakė esantys dėkingi už šį Lietuvos indėlį, kadangi pati Vokietija susiduria su kai kuriomis personalo problemomis formuojant karo lauko ligoninę.

Afganistane lietuviai praleis 3 mėnesius.

Lietuva su Vokietija gynybos srityje bendradarbiauja nuo 1994 metų, kai Lietuvos KAM ir Vokietijos gynybos ministerija pasirašė bendradarbiavimo susitarimą.

Vokietija Lietuvai yra perdavusi daugiau kaip šimtą šarvuočių "M-113", 2 lengvuosius lėktuvus "L 410", transporto priemonių (130 sunkvežimių ir kt.), ryšių technikos, kareivinių bei medicininės įrangos, du atnaujintus laivus minų medžiotojus, kulkosvaidžių "MG-3".

Vokietijos parlamentarai aplankys visas 3 Baltijos šalis - po vizito Lietuvoje vokiečiai išvyko į Rygą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.