aA
Į Europos Sąjungą (ES) įstojusi Lietuva sieks įsitvirtinti kaip aktyvi euroatlantinės šeimos narė, Paryžiuje teigia užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.
Antanas Valionis
Antanas Valionis
© ELTA
Tai ministras sakė antradienį Prancūzijos sostinėje surengtoje tarptautinėje konferencijoje "Europa ir Baltijos valstybės po Prahos ir Kopenhagos", pristatydamas Lietuvos siekius prisidėti prie tolesnės Europos plėtros.

Kaip pranešė URM, savo kalboje A.Valionis pabrėžė, jog Lietuva nori tapti veikli ir atsakinga ES narė, vaidinti aktyvų vaidmenį Vidurio ir Rytų Europoje bei vykdyti aktyvią ekonominę diplomatiją.

Pasak A.Valionio, Lietuva kartu su kitomis Baltijos šalimis pasiūlė įvairias galimybes, kaip plėsti bendradarbiavimą su Pietų Kaukazo valstybėmis, pati modernizuoja savo gynybos pajėgas, kurios galėtų praktiškai prisidėti prie bendros Europos ir NATO gynybos.

Ministro teigimu, po ES plėtros turi būti kaip galima greičiau panaikintas socialinis ir ekonominis atotrūkis tarp senųjų bei naujųjų organizacijos šalių narių. "Norime tokios Europos, kuri nebūtų padalinta į verslo ir ekonominės klasės narystę", - pabrėžė A.Valionis.

Jis patvirtino Lietuvos norą prisidėti prie tvirto Europos tapatumo kūrimo, įtraukiant į jį saugumo ir gynybos dimensijas.

Anot ministro, aktyvaus regioninio veikėjo vaidmens Lietuva siekia kurdama dinamišką ir į bendradarbiavimą orientuotą Baltijos jūros regioną, stiprindama bendradarbiavimą Vidurio ir Rytų Europoje, plėtodama partnerystę su rytinėmis kaimynėmis, bendradarbiaudama su Rusija bei jos Kaliningrado regionu.

A.Valionio įsitikinimu, tikslą integruotis į Europos ir pasaulinę ekonomiką Lietuva stengiasi pasiekti didindama aukštos kokybės produkcijos eksportą ir kurdama patrauklią užsienio investuotojams vidaus ekonomiką.

"Lietuva turi pakankamą potencialą tapti reikšminga rinka tiems, kurie yra susidomėję transregioniniu ekonominiu bendradarbiavimu", - kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas. Konferencijoje jis pateikė Lietuvos pasiūlymus, kaip sustiprinti Višegrado ir "Vilniaus dešimtuko" grupėms priklausančių šalių bendradarbiavimą.

"Manome, kad mūsų šalys galėtų glaudžiau bendradarbiauti keturiose srityse: saugumo, infrastruktūros, prekybos ir ekonomikos bei santykių su rytinėmis kaimynėmis išplėtimo", - tvirtino ministras.

Konferencijoje Paryžiuje savo požiūrį į Baltijos šalių vietą Europoje taip pat pristatė Latvijos bei Estijos užsienio reikalų ministrės Sandra Kalnietė ir Kristiina Ojuland.

Konferencijoje taip pat kalbėjo Prancūzijos Senato pirmininkas Christianas Ponceletas, Danijos URM valstybės sekretorius Carstenas Sonergaardas (Karstenas Sonergordas), Prancūzijos Senato parlamentinės delegacijos Europos Sąjungoje pirmininkas Hubertas Haenelas, Nacionalinės asamblėjos delegacijos ES pirmininkas Pierre'as Lequilleris (Pjeras Lekileris), Nacionalinės asamblėjos Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, buvęs Prancūzijos ministras pirmininkas Edouardas Balladuras (Eduardas Baladuras).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.