aA
Simono Wiesenthalio (Simono Vyzentalio) centras teigia, kad Estija nepakankamai padarė, perduodama žydus persekiojusius nacių nusikaltėlius teismui, o Latvija ir Lietuva šia prasme nuveikė daugiau, todėl jas derėtų priskirti kategorijai tų šalių, kurios ėmėsi "minimalių priemonių".
Žydai
Žydai
Pranešime spaudai apie trečią iš eilės Centro kasmetinę ataskaitą Jeruzalės biuro direktorius Efraimas Zuroffas (Efraimas Zurofas) nurodė, kad ypač gerų rezultatų, persekiodamos nacistinius nusikaltėlius, pasiekė JAV ir Vokietija, atitinkamai priskirtos A ir B kategorijoms.

C kategorijai priklauso šalys, pasiekusios "minimalių laimėjimų, kurie galėtų būti dar didesni ir iš kurių skubiai laukiama papildomo darbo": Latvija, Lietuva, Kanada, Kosta Rika, Italija ir Lenkija.

D kategorijai priskirtos Estija, Argentina, Australija, Austrija, Didžioji Britanija, Kroatija, Danija, Suomija, Prancūzija, Vengrija, Rumunija, Slovakija ir Ispanija, kurios, SWC nuomone, veikė nepakankamai ir (ar) neveiksmingai".

F kategorijai priklauso šalys, kurios, Centro nuomone, nieko nepadarė, kad perduotų teismui holokausto nusikaltimais įtariamus asmenis: Baltarusija, Rusija, Ukraina, Belgija, Bolivija, Bosnija ir Hercegovina, Brazilija, Čilė, Čekija, Graikija, Nyderlandai, Urugvajus, Venesuela, Serbija ir Juodkalnija.

"Be to, operacijos "Paskutinė galimybė", kurios metu buvo siūlomas piniginis atlygis pateikusiems įrodymų apie nacistinius karo nusikaltėlius Baltijos šalyse, rezultatai ir gauta informacija daugiau kaip apie 200 asmenų, dalyvavusių masinėse žydų žudynėse Lietuvoje (174), Latvijoje (37) ir Estijoje (6), taip pat (dėl daugiau kaip 20 įtariamųjų) pradėtos tirti mažiausiai dvi nužudymų bylos Lietuvoje aiškiai parodė, kad teisingumo dar galima pasiekti, jei šiam klausimui spręsti bus panaudoti pakankamai dideli ištekliai ir novatoriški metodai", - nurodė E.Zuroffas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.