aA
Klausimas

Sveiki,

Man 22 metai. Prieš kelis mėnesius dešinėje kiaušidėje rado 5,5 cm cistą. Gydytoja nieko neskyrė, vėliau cista dingo, bet liko skausmas dešinėj pusėj. Vėliau kita gydytoja skyrė du mėnesius pagerti kontraceptikus. Viena gydytoja skyrė Loete, tačiau man prasidėjo kraujavimas kiekvieną dieną. Pasirinkau kitą gydytoją, ji pasakė, kad Loete man netinka, paskyrė Regulon. Kai pradėjau gerti Regulon, nuo mėnesinių pirmos dienos, taip po mėnesinių prasidėjo tepliojimas ir tęsėsi visą mėnesį, į ciklo pabaigą suintensyvėjo, pradėjo eiti šokoladinės besiveliančios išskyros, net su tokiais gabaliukais. Kai baigiau gerti Regulon, porą dienų pakraujavo smarkiau, po to nustojo. O per lytinius santykius pradėjo kraujuoti. Maniau, kad čia menstruacijos prasideda, bet ne, kraujavo tik lytinių santykių metu... Dėl ko taip galėjo nutikti? Ar vėl reikia eiti pas gydytoją? Beje, geriant Regulon mane pykino beveik kiekvieną rytą ir vakarą, ir pabaigus gert Regulon dabar, vis tiek pykina. Dėkoju už atsakymą…
Rasa

Atsakymas

Kas mėnesį moters kiaušidėse subręsta kiaušialąstė, o jos vietoje susidaro geltonkūnis, kuris gamina hormoną progesteroną (šis reikalingas gimdos gleivinei, kad ji būtų tinkama priimti apvaisintą, jei taip atsitiktų, kiaušialąstę). Šis geltonkūnis veikia 2 savaites. Kartais, gydytoja tiek čiuopdama, tiek žiūrėdama ultragarsu gali jį palaikyti cista, nes jis žiūrint ultragarso aparatu atrodo panašiai. Jeigu šis geltonkūnis funkcionuoja ilgiau nei 2 savaites, o kartais taip atsitinka, užsilaiko mėnesinės, o jis taip ir vadinamas - susidariusi geltonkūnio cista. Po to ji plyšta, dažniausiai pati arba po ginekologinės apžiūros, prasideda mėnesinės, o cista - dingsta. Tikiuosi paaiškinau, kodėl kartais cistos tai būna, jas nustato, o po kiek laiko jų nebėra.

Nuo tokių funkcinių cistų susidarymo apsaugo geriamieji kontraceptikai, todėl jūsų gydytoja buvo teisi juos paskirdama. Esant cistoms, dažniau pasirenkami kontraceptikai su 30 mikrogramų estrogeno ir III kartos, mažiausiai šalutinio poveikio turinčiu gestagenu, todėl Loette, turintis mažiauestrogeno ir senesnį gestageną nebuvo geriausias pasirinkimas.

Regulon - yra pakankamas estrogeno kiekis ir desogestrelio. Tai turėtų būti tinkamas vaistas. "Krešuliukai" - tai gimdos gleivinės dalelės, kol buvo cista, gleivinė labiau išvešėjo ir jos daugiau atsidalino. Nyksta cistos, gleivinė tampa normali, o dėl to galimos šokoladinės išskyros, tai rodo, kad kontraceptikas veikia. Na, o pačios mėnesinės buvo tik 2 dienas, tai taip pat teigiamas dalykas - jei nuo šiol mėnesinės bus trumpesnės, tai patogiau ir higienos požiūriu, ir mažesnė mažakraujystės atsiradimo tikimybė.

Vartojant vaistą ilgiau - organizmas prie jo prisitaiko, tačiau jei jūsų savijauta bloga - galimi keletas patarimų. Dėl pykinimo - gerkite tabletę vakare, tada pykinimas turėtų išnykti. Jei manote, kad Regolon jums netinka, galite pabandyti vartoti Marvelon. Tai originalus kontraceptikas, kuriame yra tokios pačios hormonų dozės ir tokie patys hormonai kaip Regulon, tačiau, taip vadinamos, pagalbinės medžiagos tabletėje yra kitos, o šalutinis poveikis neretai priklauso ir nuo jų. Dar vienas palinkėjimas - kantrybės ir tikrai visos problemos išsispręs.

Eugenija

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.