aA
Lenkijoje jau tapo tradicija prezidento, parlamento ar kitų svarbių rinkimų išvakarėse rengti vadinamuosius bandomuosius rinkimus. Šiam tikslui sociologai parenka vidutinio dydžio miestelį, kuris daugiau ar mažiau atspindi šalies gyventojų politinių pažiūrų įvairovę.
Europos Sąjunga
Bandomasis referendumas dėl Lenkijos narystės Europos Sąjungoje (ES) šįsyk įvyko Prudnike. Šiame pietvakarių Opolės vaivadijos miestelyje tokie bandomieji rinkimai vyksta jau nebe pirmą kartą.

Prieš bandomąjį referendumą vyko agitacinis vajus, kurio metu žmonėms buvo aiškinami ES privalumai, tačiau jo rezultatai toli gražu nenudžiugino eurointegraciją remiančių politikų ir analitikų.

Nors už šalies prisijungimą prie ES balsavo 81 proc. miestelio gyventojų, tačiau pareikšti savo nuomonės į apylinkes atėjo tik 27 proc. miestelio, kuriame gyvena 23 tūkst. gyventojų, rinkėjų.

"Balsavimas būtent tokiuose miesteliuose kaip Prudnikas lems birželio mėnesį įvysiančio referendumo rezultatus", - sakė Marcinas Palade (Marcinas Paladė) iš visuomenės nuomonės tyrimo firmos OBW, kuri padėjo surengti šiuos rinkimus.

Lenkijoje tikrasis referendumas dėl narystės ES vyks birželio 7-8 dienomis. Apklausos rodo, jog beveik 75 proc. lenkų pritaria narystei, o prieš eurointegraciją ketina balsuoti 20 proc. gyventojų.

Apklausų duomenimis, ateiti balsuoti žada apie 70 proc. lenkų, tačiau šalies politikai ir sociologai būgštauja, kad tikėtis tokio aktyvumo yra pernelyg optimistiška.

Referendumo rezultatai galios tik tuo atveju, jei jame dalyvaus ne mažiau kaip 50 proc. šalies gyventojų, turinčių balsavimo teisę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.