aA
Meksikos vyriausybė pranešė, kad šalyje nuo kiaulių gripo mirė 81 žmogus. Keletas žmonių JAV taip pat užsikrėtė šiuo virusu, tikrinami žmonės Europoje bei Naujojoje Zelandijoje. Tiesioginės viruso grėsmės Lietuvai nėra, tačiau patariama susilaikyti nuo kelionių į Meksiką.
Kiaulių gripas sėja baimę pasaulyje <font color=#6699CC><strong>(atnaujinta 20:35)</strong></font>
© AFP/Scanpix
Viešieji pastatai Meksikoje buvo uždaryti, dideli renginiai atšaukti, žmonėms patariama pasilikti namuose, kad būtų išvengta gripo plitimo.

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) susirūpino, kad virusas gali tapti pandemija. Šimtai renginių Meksiko mieste buvo atšaukti, mokyklos sostinėje ir aplink ją uždarytos iki gegužės 6 d. Muziejai ir bibliotekos taip pat uždarytos, žmonės raginami nespausti vieni kitiems rankų ir nesidalinti indais.

Naujajame prezidento įsakyme numatytos priemonės izoliuoti šiuo virusu užsikrėtusius žmones ir patikrinti jų namus.

Meksikos sveikatos apsaugos ministras Jose Angelis Cordova sakė, kad nuo balandžio 13 d. šalyje iš viso 1 324 žmonės buvo hospitalizuoti dėl šio viruso. Anot jo, per šį laiką užregistruota 80 mirčių, tačiau tik 20-ies iš jų mirties priežastimi patvirtintas kiaulių gripas.

Pavojingas nesilankiusiems fermose

Kiaulių gripas oro-lašeliniu būdu plinta tarp kiaulių. Juo gali užsikrėsti tie žmonės, kurie būna arti šių gyvulių. Kiaulių gripo plitimo atvejai tarp žmonių yra reti ir itin stebimi, rašo BBC.

Kaip „Lietuvos radijui“ sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Kazimieras Lukauskas, žmonės, dirbantys su kiaulėmis gana lengvai pakelia šį gripą, jis pavojingesnis tiems, kurie nė karto nebuvę kiaulių fermoje.

Ekstremalių sveikatai situacijų centro direktorius Vytautas Gailius LTV sakė, kad jokių priemonių kol kas nebus imtasi, nes tiesioginės grėsmės Lietuvai nėra.

Pasaulyje prasidėjo kosinčių turistų iš Meksikos medžioklė

Kiaulių gripas sėja baimę pasaulyje <font color=#6699CC><strong>(atnaujinta 20:35)</strong></font>
© AFP/Scanpix

JAV naujuoju virusu užsikrėtė 11 žmonių. – 7 Kalifornijoje, 2 Teksase ir 2 Kanzase. 8 įtariami atvejai tiriami Niujorko aukštojoje mokykloje, kur 200 žmonių pajuto kiaulių gripo simptomus. Žmonės raginami užsidengti burnas kosint ir čiaudint, reguliariai plautis rankas ir valyti baldų paviršius.

Tarptautinių reisų keleiviai iš Meksikos paguldyti į ligonines Ispanijoje, Izraelyje, Prancūzijoje, Naujojoje Zelandijoje ir kitose šalyje, rašo lenta.ru. Sanitarinės tarptautinių oro uostų tarnybos tikrina keleivius, galimai turinčius kiaulių gripo simptomų – pakilusią temperatūrą, besiskundžiančius skausmais ir sausu kosuliu.

Ispanijos Bilbao, Valensijos ir Almansos regionuose hospitalizuoti 3 žmonės, diagnozė bus aiški po 48 valandų.

Naujojoje Zelandijoje tiriami 22 studentai ir trys dėstytojai, kurie pajuto kiaulių gripo simptomus, grįžę iš kelionės į Meksiką.

Dešimt moksleivių, kurie neseniai lankėsi Meksikoje, serga gripu ir tikriausiai yra užsikrėtę kiaulių gripo virusu, sekmadienį paskelbė Naujosios Zelandijos sveikatos apsaugos ministras Tony Ryallas.

T.Ryallo pranešime nurodoma, kad sergančių moksleivių tepinėliai buvo nusiųsti į PSO laboratoriją Australijos Melburno mieste, kur bus tikrinama, ar jie yra užsikrėtę kiaulių gripo virusu H1N1.

Testai jau parodė, kad jie yra užsikrėtę A grupės gripo virusu. Šiai grupei priklauso ir kiaulių gripo virusas.

Prancūzijoje tiriami, kaip manoma, kiaulių gripu užsikrėtė du keliautojai, neseniai keliavę po Meksiką.

D.Britanijoje ištirtas „British Airways“ kompanijos darbuotojas, tačiau rezultatai pasirodė esą neigiami.

Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnyba uždraudė importuoti kiaulieną iš Meksikos ir JAV, kur buvo užfiksuotas kiaulių gripo protrūkis.

Lenkija rengiasi kiaulių gripo protrūkiui

Lenkijos vyriausybė nusprendė imtis ryžtingų veiksmų, kad būtų užkirstas kelias kiaulių gripo viruso ekspansijai, ir pirmadienį įvyks šiuo tikslu sukurtos specialios grupės posėdis, kuriame dalyvaus epidemiologijos, sanitarijos ir Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai, praneša radijas RMF FM.

"Nors Europoje ir Lenkijoje šiuo metu kiaulių gripo pavojaus nėra, tačiau esame priversti imtis atsargos priemonių", - sakė Lenkijos vyriausiasis sanitarijos inspektorius Andrzejus Wojtyla.

Pirmiausia bus sustiprinta kontrolė oro uostuose. Labai atidžiai bus tikrinami asmenys, atvykstantys iš Pietų ir Šiaurės Amerikų. Jau parengti ir atspausdinti informaciniai lapeliai, kurie bus dalijami keleiviams ir kuriuose nurodoma, kur reikia kreiptis ir ką daryti prasidėjus karščiavimui arba atsiradus kitiems įtartiniems simptomams.

Gresia pandemija

"Šis virusas aiškiai turi pandemijos potencialą", - šeštadienį perspėjo PSO generalinė direktorė Margaret Chan.

Ši Ženevoje įsikūrusi Jungtinių Tautų agentūra po nepaprastųjų situacijų komiteto posėdžio protrūkį Meksikoje pavadino "tarptautinį susirūpinimą keliančia nepaprastąja visuomenės sveikatos situacija".

Savo pareiškime PSO rekomenduoja visoms valstybėms "intensyvinti stebėjimą dėl neįprastų į gripą panašios ligos ir sunkaus plaučių uždegimo protrūkių".

"Didžiausią susirūpinimą kelia faktas, kad tai, regis, gali būti perduodama žmogaus žmogui", - sakė PSO atstovas Thomas Abrahamas.

Šie požymiai, taip pat neįprastas faktas, kad Meksikoje susirgo jauni, sveiki suaugę, o ne pagyvenę ar labai jauni žmonės, didina nuogąstavimus dėl galimos epidemijos ar net pandemijos.

Daugelis Meksikos sostinės gyventojų šeštadienį nešiojo laisvai dalijamas chirurgines kaukes, nes pareigūnai paragino žmones viešumoje vengti kontaktų su kitais.

Kaip nurodo PSO, kiaulės per praėjusį šimtmetį buvo siejamos su dviejų naujų ligų pasirodymu, kurių protrūkiai virto pandemijomis.

Jei kiaulė tuo pačiu metu užsikrečia žmogaus ir paukščių gripo virusais, jos organizme tų dviejų rūšių virusai gali sąveikauti - taip gali atsirasti nauja, pavojingesnė atmaina.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.