aA
Opozicijos lyderis socialdemokratas Gediminas Kirkilas darbą parlamente praėjusią savaitę išmainė į kelionę. Parlamentarų etikos sargai įspėja, kad tokios "atostogos" politikui gali atsirūgti.
Opozicijos lyderis plenarinius posėdžius iškeitė į kelionę
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Seimui pristatytas tobulinamas valstybės biudžeto projektas ir Vyriausybės ataskaita opozicijos lyderio G.Kirkilo nesudomino. Ekspremjeras nedalyvavo abiejuose praėjusią savaitę vykusiuose plenariniuose posėdžiuose. Parlamente politikas pasirodė tik šią savaitę, kai kurie kolegos iškart pastebėjo G.Kirkilo įdegį. Nepatvirtintais duomenimis, socialdemokratas buvo išvykęs į vieną Europos valstybę.

Opozicijos lyderis vakar kategoriškai atsisakė ką nors komentuoti. "Turėjau reikalų, dabar niekur nesu išvykęs ir komentuoti nesiruošiu", - pareiškė G.Kirkilas. Dar antradienį Seime sutiktas ekspremjeras LŽ prisipažino, kad buvo išvykęs. Pasitikslinus, ar į komandiruotę, jis atsakė neigiamai ir užsiminė tvarkęs asmeninius reikalus.

Socialdemokratų frakcijos parlamente seniūnas Zigmantas Balčytis apie partijos kolegos dingimą nedaug ką galėjo pasakyti. Jis tvirtino nežinantis, kur buvo G.Kirkilas, nes su juo apie tai nekalbėjęs. "Jo nebuvo visą savaitę, nežinau, ar jis pranešė valdybai, ar ne, - miglotai kalbėjo Z.Balčytis. - Žmogus pats turi prisiimti... Manau, galbūt jam reikėjo dalyvauti tuose posėdžiuose. Gal turėjo asmeninių reikalų ir tikrai reikėjo (išvykti - aut. past.), jeigu buvo suplanavęs iš anksto. Planavo grįžti anksčiau, bet nepavyko, gal esama kokių nors priežasčių. Man sunku komentuoti."

Prieš išvykdamas į užsienį, parlamentaras apie tai privalo informuoti Seimo valdybą, tačiau G.Kirkilas, pats priklausantis valdybai, to nepadarė.

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja konservatorė Irena Degutienė LŽ tvirtino, kad opozicijos lyderis pastaruoju metu retai lankėsi valdybos posėdžiuose. "Jo nebuvo savaitę prieš Velykas ir dar kitą savaitę, iš viso - dvi savaites. Teiravausi socialdemokratų, kur yra G.Kirkilas, bet ir jie man negalėjo atsakyti į šį klausimą", - stebėjosi ji. I.Degutienė teigė, kad tokiu elgesiu politikas parodė nepagarbą Seimui ir pačiam sau. "Daug kalbame, jog turi būti drausmė, kad už praleistus posėdžius reikia atsakyti, auklėjame naujokus. Manau, čia sąmoningas veiksmas", - priekaištų opozicijos lyderiui negailėjo konservatorė.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narė Dalia Teišerskytė įsitikinusi, kad G.Kirkilo elgesys tikrai sudomins šią komisiją. "Žinoma, taip daryti nedera. Informuosiu apie tai komisijos pirmininką, už praleistus posėdžius teks atsakyti. Man keista, kad taip elgiasi politikos senbuvis. Vieni iš kitų turime reikalauti tam tikros atsakomybės, pirmiausia - patys iš savęs", - pabrėžė ji.

„Lietuvos žinios“