aA
Švietimo plėtotės centras, Mokytojų kompetencijos centras ir Pedagogų profesinės raidos centras. Virš šių Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) pavaldžių institucijų pakibo Damoklo kardas – jas siūloma reorganizuoti. Apie planus atsisakyti iki poros šimtų etatų švietimo ir mokslo viceminsitrė Nerija Putinaitė trečiadienį informavo Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narius.
ŠMM prašluos apie 200 etatų
© DELFI (R.Daukanto pieš.)
Pasak N. Putinaitės, rekomendacijas peržiūrėti ŠMM ir jai pavaldžių institucijų funkcijas pateikė Saulėlydžio komisija. To ėmėsi ir auditą atliko ne iš ŠMM žmonių sudaryta darbo grupė. Kartu vykdytas ir vidinis ŠMM auditas.

Nustatę, kurių institucijų vykdomos funkcijos dubliuojasi, darbo grupės nariai pasiūlė daryti struktūrinius pokyčius. Pirmame etape apsispręsta imtis Švietimo plėtotės, Mokytojų kompetencijos ir Pedagogų profesinės raidos centrų. Nustatyta, kad kai kurios minėtos institucijos kuriasi teisės aktus sau bei laimi pačių skelbtus užsakymus.

N. Putinaitė sakė, kad darbo grupė šias institucijas svarsto žiūrėdama, kurios funkcijos nebūdingos, kurių ministerija galėtų atsisakyti. „Kai kurias funkcijas galbūt perims pati ministerija”, - kalbėjo viceministrė.

N.Putinaitės teigimu, ŠMM pavaldžiose įstaigose sukurta be galo daug - 900 etatų. Bus siūloma atsisakyti iki 200 etatų. „Tačiau nereiškia, kad funkcijos nebus vykdomos - juk galima instituciją paversti viešąja įstaiga. Be to, dėl kai kurių ŠMM vykdomų dalykų galėtų būti programos – būtų paskelbta ministerijos programa, į tos programos pinigus būtų galima pretenduoti konkurso būdu“, - aiškino švietimo ir mokslo viceministrė.

Ji žadėjo, kad permainos turėtų paliesti ir neformalaus švietimo įstaigas. „Vilniuje sutelkta nemažai ministerijai pavaldžių neformaliojo švietimo įstaigų, turimi pastatai tikrai nenaudojami efektyviai. Daugeliu atveju paslaugomis naudojasi tik Vilniaus vaikai. Galvojame kelis variantus – kai kuriuos centrus perduoti ar savivaldybei, ar kaip kitaip reorganizuoti“, - teigė N. Putinaitė.

Tačiau, pasak jos, svarbu, kad būtų tęsiamos neformalaus švietimo veiklos.

Naujų vėjų žadama ir pačioje ŠMM. Nustatyta, kad bendrųjų tarnybų - aptarnaujančių žmonių – skaičius daug didesnis nei turėtų būti proporcija. Viceministrė sakė, kad galbūt ateityje bus pasiūlyta savų žmonių atsisakyti, o kai kurias paslaugas pirkti.

Viceministrės išklausęs ŠMKK išreiškė norą apie reorganizacijos planus sužinoti dar prieš priimant sprendimus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.