aA
Vilniaus apygardos prokurorai Vilniaus miesto 3 apylinkės teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl neteisėto Italijos piliečio Luigiterzo Bosca pašalinimo iš akcinės bendrovės „Alita“ privatizavimo proceso. Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas buvęs valstybės įmonės Turto fondas (VTF) generalinis direktorius Povilas Milašauskas.
P.Milašauskui pateikti kaltinimai dėl „Alitos“ privatizavimo
© DELFI
Buvęs direktorius kaltinamas dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

DELFI primena, kad 2007 m. gegužės 23 dieną Lietuvos Konstitucinis Teismas (KT) nusprendė, jog 2003 m. gruodžio 24 d. Vyriausybės nutarimas, įteisinantis akcinės bendrovės „Alita" privatizavimą, prieštarauja Konstitucijai.

Dar 2006 m. spalio 26 d. laikinoji Seimo komisija nustatė, kad privatizuojant "Alitą" valstybei buvo padaryta 35,905 mln. Lt žala.

Seimo laikinoji tyrimo komisija „Alitos“ privatizavimo aplinkybėms ištirti nustatė, kad parduodant šią alkoholio gamyklą buvo padaryta žala valstybei ir dėl to kaltinama tuo metu dirbusi Algirdo Brazausko Vyriausybė ir VTF.

Komisijos išvadose teigiama, kad privatizuojant „Alitą“ valstybei buvo padaryta beveik 36 mln. Lt žalos, iš jų daugiau nei 34 mln. Lt negautų pajamų valstybei buvo padaryta VTF atsisakius pasirašyti pirkimo pardavimo sutartį su pirmuoju viešojo konkurso laimėtoju „Bosca“.

Komisija nustatė, kad atsakingais asmenimis padarius valstybei žalą dėl „Alitos“ privatizavimo yra VTF ir buvęs jo generalinis direktorius P. Milašauskas, Turto fondo valdyba ir jos pirmininkas Gediminas Rainys, Viešojo konkurso komisija „Stumbrui“, „Alitai“ ir „Anykščių vynui“ privatizuoti, Privatizavimo komisija ir Vyriausybė, kuri 2003 metais pritarė „Alitos“ privatizavimui. Šias išvadas patvirtino Seimas.

„Alitą“ privatizavo ir dabar valdo jos vadovų komanda. Už 83,8 proc. bendrovės akcijų valstybei buvo sumokėjo 58,05 mln. Lt – 8,05 mln. Lt daugiau nei buvo pradinė pardavimo kaina.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.