aA
Prezidentas Valdas Adamkus kategoriškai neigia žiniasklaidoje pasirodžiusias netiesiogines užuominas apie galimus jo ryšius su KGB.
"Viešojoje erdvėje retkarčiais vis bandoma pasėti įtarimų apie neva mano bendradarbiavimą su SSRS slaptosiomis tarnybomis. Atsakau visiems šių istorijų kūrėjams: to niekada nebuvo. Tai melas ir šmeižtas. Tai - jūsų sąžinės našta", - rašoma V.Adamkaus pirmadienį išplatintame pareiškime.
V.Adamkus apie primetamus ryšius su KGB: to niekada nebuvo
© Reporters/ Scanpix
Dienraštis "Lietuvos žinios" pirmadienį paskelbė šio dienraščio vyriausiojo redaktoriaus Valdo Vasiliausko straipsnių ciklą "Valdas Adamkus ir KGB". Pirmadienį pasirodžiusioje publikacijoje autorius dalijasi prisiminimais apie išvykas į JAV "perestroikos" laikotarpiu ir apie to meto pažintį su tuomet vienu labiausiai žinomų JAV lietuvių bendruomenės atstovų V.Adamkum.

Straipsnio autorius užsimena, kad 1988 metais jį Amerikoje su būsimuoju Lietuvos prezidentu V.Adamkum supažindino KGB majoras ir "buvo akivaizdu, kad KGB majoras ir V.Adamkus susitinka ne pirmą kartą". Be to, teigiama, kad "V.Adamkus turėjo anaiptol ne vieną ir ne vien tokių pažįstamų iš Lietuvos".

Išplatintame pareiškime V.Adamkus teigia pats buvęs ilgus metus buvęs stebimas ir persekiojamas KGB.

"Žinau, kad aš, JAV federalinės tarnybos pareigūnas, atvykęs į SSRS ar sovietinę Lietuvą, tapdavau KGB taikiniu - sekdavo kiekvieną mano žingsnį. Žinau, kad mane šnipinėjančių buvo ir tarp tų, kuriuos priimdavau savo namuose Čikagoje. Buvau lojalus JAV pilietis, kuriam ši šalis suteikė prieglobstį ir sudarė sąlygas iš naujo kurti gyvenimą, eiti aukštas pareigas federalinėje administracijoje. Kartu buvau lietuvis, kurio tikroji Tėvynė buvo okupuota", - teigia šalies vadovas.

Anot V.Adamkaus, jaunesnioji lietuvių išeivių karta, susibūrusi į „Santarą-Šviesą", stengėsi, kad nenutrūktų ryšys su Lietuva.

"Jos pavergimo faktą nuolatos kėlėme aukščiausiose valdžios institucijose ir tarptautinėse organizacijose. Tikėjome, kad Lietuva bus laisva. Jeigu būtų galimybė dar kartą gyventi tą patį gyvenimo tarpsnį, daryčiau lygiai tą patį. Net ir žinodamas, kad dvidešimtais Lietuvos nepriklausomybės metais nebus pamirštos KGB pamokos - drabstytis purvais", - pabrėžė V.Adamkus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.