aA
Finansų ministerijos rengiamame 2002 m. biudžeto projekte planuojamas milžiniškas deficitas ir dėl to daugeliui sričių kitąmet bus dar labiau sumažintas finansavimas. Tačiau Vyriausybė tai laiko didžiulėje paslaptyje.
Didžiausia - apie 684 mln. Lt skylė biudžete numatoma dėl fizinių asmenų pajamų mokesčio tarifo sumažinimo iki 24 proc.

Socialdemokratas Biudžeto ir finansų komiteto narys Algirdas Butkevičius sako, tik iš nuogirdų žinąs, kad Finansų ministerija rengia biudžeto projektą, kuriame numatytas gerokai mažesnis finansavimas ūkio sričių, kurios vadinamos - prioritetinėmis. Opozicijos atstovas pabrėžia, kad nuo jų yra slepiama, kaip apskritai bus keičiama mokestinė bazė.

“Viena, buvo kalbama liberalų ir socialliberalų rinkimų programose, kita yra dėstoma Mokesčių sistemos koncepcijos projekte, trečia yra planuojamame kitų metų biudžeto projekte”, - sakė A.Butkevičius.

Kai kurie Finansų ministerijos ekspertai mano, kad panaikinus juridinių asmenų pelno mokestį ir sumažinus fizinių asmenų pajamų mokestį, ne padidės, kaip tikėtasi, biudžeto įplaukos, o sumažės.

Nacionaliniame biudžete juridinių asmenų pelno mokestis sudaro 290 mln. Lt pajamų, o fizinių asmenų pajamų - 2 mlrd. 553 mln.Lt. Kitų metų biudžete, veikiausiai, bus sumažinta parama švietimui ir mokslui, kultūrai, žemės ūkiui, galbūt ir sveikatos apsaugai.

A.Butkevičius pabrėžia, kad liberalai su socialliberalais tęsia gėdingą savo pirmtakų politiką - kalba apie mokestinės bazės pakeitimą neturėdami jokios rimtos analizės: “Lig šiol atliktos analizės tėra niekalas. Laikas grįžti prie rinkos ekonomikos dėsnių. Jeigu kapitalo mokesčius padarome labai mažus, o darbo labai didelius išsibalansuoja paklausa. Vis viena niekas nepradės daugiau vartoti, nes elementariai nebus iš ko”.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas centristas Kęstutis Glaveckas aiškina, kad per anksti kelti paniką: “Biudžeto projektas bus tik birželio mėnesį, dabar mes ruošiame visą eilę įstatymų pakeitimų, kurie padėtų, kad įplaukos į biudžetą nesumažėtų. Mes turime visą eilę modelių, kurie pasaulyje yra žinomi, juos svarstysime ir taikysime”.

Seimo vicepirmininkas Ramūnas Karbauskis, priklausąs Biudžeto ir finansų komitetui, kalba apie socialinį sprogimą, jei bus sumažintas jautriausių sričių finansavimas.

“Jau kovo 13 d., kai žemdirbiai išeis į gatves, Seimas, Vyriausybė įsitikins, kad žmonės nebelinkę tylėti. Ir juos vesiu jau ne aš. Žemdirbiai organizuojasi patys”, - sakė R.Karbauskis.