aA
Keliomis atgarsio sulaukusiomis šnipinėjimo bylomis Rusijoje, pasak analitikų, labiausiai siekta parodyti Vakarams, kad jos saugumo tarnybos pradeda tvarkytis savo "darže".
Tyrimai, lydimi miglotų oficialių įspėjimų, jog bus pradėtas stebėti užsienio mokslo ir verslo kontaktų plėtojimas, gali sukelti mokslininkų nerimą dėl savo veiklos postsovietinėje Rusijoje.

Garsiausioje byloje praėjusių metų gruodį amerikiečių verslininkas Edmondas Pope'as (Edmondas Poupas) buvo nuteistas ir beveik iš karto paleistas, kai jam buvo suteikta malonė dėl kaltinimų bandžius įsigyti slaptą informaciją apie greitaeigę torpedą.

Tarp šiuo metu tiriamų atvejų yra ir pietų Rusijoje dėl įtariamų ryšių su žvalgyba sulaikyto JAV studento byla, taip pat atnaujinta vieno mokslininko, kaltinamo perdavus medžiagą šešėliniams Vakarų "prekiautojams", byla.

Šnipinėjimo bylos sutapo su praėjusią savaitę JAV sudrebinusiu skandalu, kai dėl kaltinimų pardavus Rusijai slaptos informacijos buvo sulaikytas Robertas Hanssenas (Robertas Hansenas), 25 metus dirbęs Federaliniame tyrimų biure (FTB).

"Mano manymu, tai greičiau ne manija, o Rusijos žvalgybos tarnybų signalas užsieniui, kad jos ketina įvesti tvarką, ir kad dabar bus griežčiau žiūrima į tai, į ką anksčiau žvelgta pro pirštus, - sakė Dmitrijus Treninas iš fondo "Carnegie Endowment". - Tai pamoka visiems, jog atėjus naujam prezidentui viskas pasikeitė - tai, kas per klaidą buvo toleruojama anksčiau, jau nėra taisyklė".

Antradienį paskelbta apie paskutinę bylą šnipinėjimo skandalų serijoje. Vasario 1 dieną Voroneže buvo sulaikytas JAV pilietis Johnas Edwardas Tobbinas (Džonas Edvardas Tobinas). Jam pateikti kaltinimai dėl narkotikų įsigijimo, tačiau Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) paskelbė turinti įrodymų, jog studentas buvo apmokomas šnipinėti.

JAV ambasada įvykio nekomentavo, tačiau diplomatiniai šaltiniai atmėtė tokius tvirtinimus, nes J.E.Tobbinas ką tik baigė koledžą.

Kaltinimai Igoriui Sutiaginui, 10 metų mokslinio darbo veteranui labai gerbiamame JAV ir Kanados institute, tarp Rusijos mokslininkų sukėlė įtampą.

I.Sutiaginas, kurio teismas antradienį buvo atnaujintas Kalugoje, į pietus nuo Maskvos, kaltinamas perdavęs Jungtinėms Valstijoms ir Britanijai slaptą informaciją apie Rusijos branduolinius povandeninius laivus, kai bendradarbiavo su įmone, kuri vėliau išnyko.

Instituto direktorius Sergejus Rogovas žurnalistams šį mėnesį sakė, kad I.Sutiaginas jo neinformavo apie savo bendradarbiavimą su bendrove. Pasak jo, institutas neišvengiamai yra susijęs su gynybos ir saugumo klausimais, tačiau "mes neturime jokių reikalų su valstybinėmis paslaptimis".

"Aš būsiu vienas iš pirmųjų į teismą pašauktų liudytojų. Tikiuosi, teismas sugebės nustatyti teisybę, -vylėsi jis. - Mano kolegos ir aš darysime viską, kas mūsų galioje, kad užtikrintume, jog Igoris nebūtų nuteistas neteisingai, trūkstant įrodymų...Jokiomis aplinkybėmis to nenorėčiau, nes po Sutiagino bylos bet kokie įprasti moksliniai kontaktai ir pasikeitimai informacija gali būti laikomi šnipinėjimu".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.