aA
JAV antradienį pareiškė netikinčios Rusijos saugumo tarnybos tvirtinimu, jog prieš mėnesį Rusijos pietuose dėl narkotikų suimtas 24 metų studentas amerikietis buvo šnipas.
Vašingtonas taip pat paneigė, jog egzistuoja ryšys tarp "Fulbright" fondo stipendininko Johno Edwardo Tobbino bylos ir 25 metus JAV federaliniame tyrimų biure (FTB) dirbusio bei Rusijai šnipinėjusio Roberto Hansseno arešto ar Rusijoje dėl šnipinėjimo 20 metų kalėti nuteisto Edmondo Pope'o, kurio buvo pasigailėta gruodžio mėnesį.

"Fulbright" programa nėra šnipų rengimo programa, pareiškė Valstybės departamento atstovas. Jo teigimu, su suimtuoju J.E.Tobbinu susisiekė JAV konsulato pareigūnai, o ambasada dirba su jo teisiniais atstovais.

Kiti JAV pareigūnai, nenorėję, kad būtų skelbiamos jų pavardės, antradienį sakė, kad incidentas juos "nustebino". Pagal tai, J.E.Tobbinas pirmą kartą buvęs sulaikytas sausio 25 dieną, o vasario 1 dieną buvęs uždarytas į tardymo izoliatorių, nes neatvyko į apklausą. JAV Vyriausybei, pareigūnų tvirtinimu, buvo pateiktos dvi kaltinimų amerikiečiui versijos, iš kurių abi nėra labai rimtos ir kaip nors susijusios su šnipinėjimu.

Prieš tai Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) Voronežo skyriaus atstovas pareiškė, jog J.E.Tobbinas Rusijoje ruošėsi dirbti JAV žvalgybai. Pirmuosiuose pranešimuose apie amerikiečių areštą kaltinimai dėl šnipinėjimo nebuvo minimi, o jo advokatas taip pat sakė neturįs jokios informacijos apie kokius nors panašius kaltinimus, išskyrus kaltinimus dėl narkotikų laikymo.

FSB tvirtina J.E.Tobbino drabužiuose radusi 1,5 gramo marihuanos, o jo bute - dar 4,5 gramo.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.