aA
Jungtinių Valstijų karinis atstovas Šiaurės Atlanto Aljanse Davidas S. Weismanas antradienį derybose su Latvijos diplomatais teigiamai įvertino Baltijos šalių bendradarbiavimą gynybos srityje ir jų bendrus projektus. Pasak jo, "kariškiai mano, kad būtų naudingiau priimti į NATO visas tris Baltijos šalis vienu metu, o ne kiekvieną atskirai".
NATO
NATO
"Kariniu požiūriu pirmenybę reikėtų teikti Estijos, Latvijos ir Lietuvos priėmimui į Aljansą vienu metu", - sakoma spaudos pranešime, kurį po susitikimo išplatino Latvijos užsienio reikalų ministerija.

D.S.Weismanas patikino Latvijos užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorių Marį Riekstinį, kad Latvijos ir likusių Baltijos šalių priėmimas į NATO bus įtrauktas į Aljanso viršūnių susitikimo 2002 metais darbotvarkę.

D.S.Weismanas antradienį atvyko į Rygą susipažinti su Latvijos kaip kandidatės į Aljansą pažanga, kad būtų galima laiku ir gerai parengti viršūnių susitikimo nutarimų projektus. Per dviejų dienų vizitą Latvijoje jis susipažins su padėtimi ginkluotosiose pajėgose ir susitiks su armijos vadovybe.

JAV atstovas patvirtino, kad nė viena NATO nepriklausanti šalis negalės vetuoti sprendimo dėl Aljanso plėtros.

Kaip žinoma, Baltijos šalių narystei NATO ryžtingai priešinasi Rusija, žadanti imtis "adekvačių priemonių", jei Latvija, Lietuva ir Estija bus priimtos į Aljansą. Visos trys Baltijos šalys šalys imasi žygių, kad baigiamajame pasitarime būtų priimtas joms palankus sprendimas, tačiau jų nuomonės skiriasi: Lietuva mano, kad bent vienos jų priėmimas į NATO jau būtų sėkmė, o Latvija ir Estija - kad geriau priimti visas tris šalis drauge.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.