aA
Sekmadienį pasaulio sveikatos apsaugos autoritetus ant kojų sukėlė sunki plaučių uždegimo atmaina, kuri nusinešė mažiausiai devynių žmonių gyvybes, užkrėtė per 100 žmonių ir Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) privertė paskelbti specialų perspėjimą.
Gydytoja
Gydytoja
Pasak Ženevoje įsikūrusios PSO atstovo spaudai, gavus pranešimą, kad Kanadoje mirė du žmonės, nuo pirmąkart vasario mėnesį Kinijoje diagnozuoto sunkaus ūminio kvėpavimo takų sindromo (SARS) jau mirė devyni žmonės. SARS yra atipinis plaučių uždegimas, kurio sukėlėjas vis dar nežinomas.

"Dabar SARS sindromas tapo pasauline grėsme sveikatai", - teigiama PSO generalinės direktorės Gro Harlem Brundtland (Gro Harlem Bruntland) pranešime.

Šia liga, kuri prasideda panašiais į gripo požymiais ir neilgai trukus gali virsti plaučių uždegimu, jau serga dešimtys Honkongo ir Vietnamo gyventojų, dauguma jų - ligoninių personalas. Infekcijos atvejų nuolat daugėja Singapūre ir Taivane.

Sekmadienį iš Honkongo ir Singapūro gauta pranešimų apie šešis naujus infekcijos atvejus. PSO taip pat tvirtina turinti žinių, kad sergančiųjų yra ir Indonezijoje bei Tailande, bet smulkesnės informacijos nepateikia.

Vasarį Pietų Kinijoje sunkia plaučių uždegimo forma susirgo 305 žmonės, penki iš jų vėliau mirė, tačiau medikams taip ir nepavyko rasti ryšio tarp šių ir kitose vietovėse diagnozuotų ligos atvejų.

Itin retais atvejais skelbiamame "ypatingajame kelionių patarėjuje" PSO perspėja, kad vienas Singapūro gydytojas, suteikęs pagalbą pirmiesiems šioje salų respublikoje plaučių uždegimu susirgusiems žmonėms, pats užsikrėtė ir Frankfurte turėjo baigti kelionę lėktuvu.

Šiuo metu jis gydomas minėtojo Vokietijos miesto infekcinėje ligoninėje, o dar 155 lėktuvu skridusiems keleiviams paskirtas karantinas.

Kelios Europos valstybės savaitgalį ėmėsi sugriežtintų kontrolės ir prevencijos priemonių.

Italijos sveikatos apsaugos ministerija nurodė tarptautiniuose Romos ir Milano oro uostuose kontroliuoti iš galimo ligos paplitimo rajono atvykstančius keleivius. Didžiosios Britanijos valdžios tarnybos ragino iš Azijos grįžtančius keliautojus stebėti, ar jiems nepasireiškia paslaptingosios ligos simptomai.

Ciūricho oro uosto administracija, vadovaudamasi Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacija, liepė visiems pilotams ir palydovams sekti, ar jie nekarščiuoja, jiems netrūksta oro ir ar nekosėja, t.y. ar nepasireiškia Sunkiojo ūmaus dusulio (SARS) simptomai.

Prancūzijos sveikatos apsaugos tarnybos patarė vengti kelionių į Aziją ir ėmėsi ruošti aštuonias ligonines, kuriose bus izoliuojami nepaaiškinama liga susirgę pacientai. Asmenims, prieš kovo 1-ąją su gripo simptomais grįžusiems iš Hanojaus arba Honkongo, liepta nedelsiant kreiptis į medikus.

Honkongo vyriausybė dar kartą nuramino, kad virusas neplinta už medikų rato ribų.

Tačiau dienraštis "Apple Daily" praneša, kad šeštadienį į ligoninę buvo skubiai atgabentos dvi moterys, į Honkongą sugrįžusios po viešnagės Rytų Kinijos Hangdžou mieste, kuriame veikiausiai ir pasigavo pavojingąjį plaučių uždegimą.

Neseniai iš kelionės po Pietų Kinijos Džuhajaus miestą į Honkongą grįžusi šešių asmenų šeima taip pat ėmė skųstis panašiais į gripo simptomais. Pasak laikraščio, vienam jos narių jau pastebėta plaučių uždegimo požymių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.