aA
JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) pareiškė turįs nedaug vilties, kad Irakas nusiginkluos taikiai ir paragino amerikiečius ryžtis karui. Bushas sekmadienį Portugalijos Azorų salose susitiks su Britanijos ir Ispanijos premjerais Tony Blairu (Toniu Bleru) ir Jose Maria Aznaru (Chosė Marija Asnaru).
JAV kariuomenė
JAV kariuomenė
© EPA-ELTA
"Mažai vilčių, kad Saddamas Husseinas (Sadamas Huseinas) nusiginkluos taikiai, - G.W.Bushas pareiškė savo kassavaitinėje kalboje, likus vienai dienai iki viršūnių susitikimo. - Jei prireiks jėgos jam nuginkluoti, amerikiečiai gali būti tikri, kad ginkluotosioms pajėgoms yra suteiktos visos priemonės, reikalingos pergalei pasiekti", - sakė jis.

G.W.Bushas, T.Blairas ir J.M.Aznaras yra antrosios Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai pateiktos rezoliucijos, kuria siekiama mandato kariniams veiksmams, rengėjai.

Dėl šio projekto kilo aršūs nesutarimai tarp Saugumo Tarybos narių ir panašu, kad Prancūzijai ir Rusijai pagrasinus pasinaudoti veto teise, rezoliucija nebus priimta.

Tačiau Jungtinės Valstijos pasiliko teisę atsiimti rezoliucijos projektą ir nebalsavus dėl jo, bet to, Vašingtonas teigė, kad gali smogti Irakui ir be JT pritarimo.

JAV pareigūnų teigimu, susitikimas Azorų Terseiros saloje esančioje Ladžeso JAV oro pajėgų bazėje neturėtų būti laikomas karo taryba, greičiau, pastangomis rasti vienybę Saugumo Taryboje, tikintis priversti Irako prezidentą Saddamą Husseiną pasitraukti iš savo posto be karo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.