aA
JAV prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Busho) administracija įvardijo devynis aukščiausius Irako pareigūnus, tarp jų Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną) ir du jo sūnus, kurie būtų teisiami už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui po JAV vadovaujamų pajėgų puolimo Irake, šeštadienį pranešė "The New York Times".
Saddamas Husseinas
Saddamas Husseinas
© EPA-ELTA
Amerikos žvalgybos agentūrų sudarytame, bet nepaskelbtame vardų sąraše yra artimiausi Saddamo aplinkos žmonės, savo tinklalapyje rašo laikraštis, besiremiantis aukštu JAV pareigūnu.

Administracijos pareigūnai teigia planavę kartu su Arabų lygos delegacija nusiųsti žmonių sąrašą į Bagdadą, siekdami įtikinti šiuos asmenis palikti šalį su Saddamu ir taip išvengi karo. Tačiau kelionė, kuri turėjo vykti penktadienį, buvo atšaukta.

Jei sąraše esantys asmenys išvyks ir bus paskirta nauja šalies vadovybė, norinti nusiginkluoti ir "atverti" Iraką, karo galima būtų išvengti, teigė pareigūnas.

G.W.Bushas ir aukščiausi jo patarėjai keletą kartų įspėjo artimiausius Saddamo žmones, kad jie gali rinktis tarp savanoriškos tremties ir teismo.

Laikraščio teigimu, šiame sąraše, be dviejų Saddamo sūnų, Uday (Udajaus) ir Qusay (Kusajaus), yra buvęs Irako okupuoto Kuveito gubernatorius Hassanas al-Hamidas (Hasanas Hamidas) ir Muhammadas Hamza al-Zubaidi (Muhamadas Hamza Zubaidis), JAV administracijos teigimu, atsakingas už 1991-aisiais Irako pietuose įvykdytus nusikaltimus prieš šiitų bendruomenę.

Pareigūno teigimu, sąraše yra maždaug 12 žmonių, tačiau kol kas Jungtinės Valstijos ketina viešai paskelbti tik 9 pavardes.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.