aA
Turniškės nebedvelkia modernumu. Aukščiausių šalies pareigūnų gyvenamųjų namų kvartalą veikiau būtų galima vadinti kruopščiai saugomu sovietinių daugiabučių ir pasenusių konstrukcijų statinių rajonu.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© ELTA
Iš žymių gyventojų čia belikę premjeras Algirdas Brazauskas, kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus, keli ministrai, o didžioji dalis jų kaimynų - butus nuomojantys paprasti žmonės.

Miglota ateitis

Prieš keliolika metų daugelis įtariai žvelgė į tuomet vienu prabangiausių sostinėje vadintą rajoną. Paprasti piliečiai apie gyvenimą kruopščiai saugomose Turniškėse galėjo tik pasvajoti. Kaip prisimena “Komunalinių paslaugų bendrovės”, prižiūrinčios Turniškių kvartalą, vadovas Valdas Račkys, Turniškės dar penktajame dešimtmetyje buvo suprojektuotos aukščiausiems tuometinės valdžios pareigūnams. Anot jo, anksčiau čia su didžiausiu malonumu atsikraustydavo gyventi Komunistų partijos lyderiai.

Dabar Turniškės ne tik praranda savo žavesį, bet ir svarbą, o kai kurie pareigūnai prakalbo, kad šis kvartalas po keliolikos metų greičiausiai taps politinę karjerą baigusių aukščiausių šalies pareigūnų gyvenimo vieta.

Prezidentu išrinktas Rolandas Paksas iš karto pareiškė nenorįs keisti jaukaus savo būsto Antakalnyje į “valdiškas” Turniškes. Beje, ir būdamas premjeru jis atsisakė tapti Turniškių gyventoju, tuo sukeldamas papildomų rūpesčių ir išlaidų Vadovybės apsaugos departamentui (VAD). Jis tapo pirmuoju atkurtos valstybės vadovu, neapsigyvenusiu specialiai Prezidentui skirtame name. Vis dėlto R.Pakso nusiteikimas nesikraustyti iš nuosavo namo pastaruoju metu nebe toks kategoriškas.

Premjero rezidencijos išlaikymas valstybei per mėnesį kainuoja apie 20 tūkstančių litų. Panašiai mokama ir už Prezidento rezidenciją.

Vilioja saugumas

Vieninteliu Turniškių privalumu laikoma patikima apsauga: į geležine tvora aptvertą kvartalą gali patekti tik turintieji leidimus, o prie įvažiavimų ištisą parą budi ginkluoti policijos pareigūnai.

Kai kurie Turniškėse butus nuomojantys paprasti piliečiai neslepia, kad čia nusprendė apsigyventi tik dėl patikimos apsaugos. “Vaikus galiu išleisti į kiemą nesibaimindama, kad jiems kas nors nutiks. Visą parą čia budi apsaugininkai”, - sakė aukštų šalies pareigūnų kaimynė.

Ji neslepia, kad butų nuoma vis dar prestižiniu laikomame kvartale gerokai brangesnė nei kituose sostinės rajonuose. “Atvirai pasakius, čia jaučiamės tarsi kurorte, nors už vieną kvadratinį metrą itin kukliai įrengtuose daugiabučiuose reikia mokėti apie aštuoniolika litų per mėnesį”, - sakė apgriuvusių Turniškių daugiabučių gyventojai.

Kituose daugiabučiuose gyvena kai kurie Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signatarai, verslininkai, buvę politikai.

V.Adamkus žaidžia tenisą kortuose

Turniškėse jau kelis dešimtmečius neiškilo nė vienas naujas statinys, dabar svarstoma galimybė čia statyti V.Adamkaus poilsiavietę. Tačiau iki šiol tam neskirtas konkretus žemės sklypas.

Turniškėse daugiau nei dvidešimt įvairių pastatų, kai kuriuose jų nėra nuolatinių gyventojų. O gyvenamojo kvartalo centre - teniso kortai, tarybinius laikus menanti sporto salė, kuria gali naudotis visi Turniškių gyventojai. Buvusioje kino salės vietoje dabar įrengta krepšinio aikštelė, kurioje mėgsta pasportuoti ir VAD pareigūnai. “Susirenkame pažaisti krepšinį. Ar naudojamės treniruokliais? Tikrai ne”, - rodydamas į tris sugriuvusius treniruoklius sakė Saulius Mažrimas.

Anot Turniškių gyventojų, neretai į teniso kortus ateina ir kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus. “Ne, su juo tikrai neteko žaisti - apsaugininkai neprileidžia”, - pastebėjo aukštų šalies pareigūnų namų šildymu besirūpinantis Antanas Kirvaitis.

Jis nuolat nestebįs, ką veikia aukšti pareigūnai, bet sako susidaręs nuomonę, ką kuris mėgsta labiausiai. Anot A.Kirvaičio, V.Adamkus mėgsta pasivaikščioti rezidencijos kieme, žaisti tenisą, tačiau iki šiol jis buvusio šalies vadovo nėra matęs dirbančio sode ar važinėjančio dviračiu.

Tuo tarpu A.Brazauskas, Turniškėse gyvenantis kadenciją baigusiam vadovui skirtoje poilsiavietėje, anot A.Kirvaičio, kultivuoja greitą ėjimą. Taip premjeras esą geriausiai atsipalaiduoja.

Suremontuoti Vyriausybės daugiabučiai

Kai kurie namai jau kelis dešimtmečius nematę remonto, tik du vyriausybiniai daugiabučiai įrengti pagal šiuolaikinius standartus: sumontuoti plastikiniai langai, moderniai įrengtos laiptinės.

Juose gyveno vos keli ministerijų vadovai, tarp jų - ir krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, kariuomenės vadas Jonas Kronkaitis, kiti aukšti pareigūnai. L.Linkevičius patenkintas gyvenimu Turniškėse, tačiau neslepia norįs įsigyti nuosavą būstą. “Negaliu teigti, kad ieškau namo, bet, pasitaikius neblogam variantui, būtinai jį įsigyčiau”, - sakė krašto apsaugos ministras.

Tramdo “grybautojus”

“Kauno dienos” žurnalistai nusprendė įsitikinti, ar Turniškėse iš tiesų budriai budi Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai. Nors prie V.Adamkaus ir A.Brazausko rezidencijų stovi specialūs stebėjimo postai, kuriuose visą parą turėtų dirbti apsaugininkai, tačiau tądien Turniškėse dirbo tik vienas VAD pareigūnas, ties įvažiavimu esančiuose postuose - dar po du policininkus.

Prie Ministro Pirmininko rezidencijos pastatytoje būdelėje nedirbo Vadovybės apsaugos departamento pareigūnas. Kai, stebėdami apsaugininkų reakciją, pravėrėme Ministro Pirmininko rezidencijos vartelius, į tai nebuvo linkę reaguoti nė vienas pareigūnas. Priėjus arčiau pravertų durų, atbėgęs pareigūnas paragino grįžti atgal. “Negalima kirsti privačios valdos ribos”, - paaiškino jis.

Pareigūnas kalbėjo ne itin noriai ir sakė, kad panašaus pobūdžio incidentai pasitaiko retai, nes prie aukštų šalies pareigūnų namų sumontuotos specialios stebėjimo kameros. “Buvo atvejų, kai į aukštų šalies pareigūnų kiemus užklysdavo grybautojais prisistatę žmonės”, - neslėpė Vadovybės apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Rimantas Mockevičius. Toks pasivaikščiojimas paprastai baigdavosi policijos areštinėse. Drastiškų išpuolių, kurių metų būtų suniokoti rezidencijų pastatai ar nukentėtų šalies vadovai, pavyko išvengti.

Sveikinasi su kaimynais

Įsikurti Turniškėse buvo siūloma ir užsienio šalių diplomatams, tačiau tokia idėja susidomėjo tik dviejų užsienio valstybių ambasadoriai. Į Turniškes po įtemptos darbo dienos atvyksta Prancūzijos ir Vokietijos ambasadoriai bei jų šeimų nariai. Diplomatų rezidencijos taip pat stebina kuklumu ir pasenusiu eksterjeru, o prie jų įrengti specialūs postai, kuriuose kiaurą parą budi policijos pareigūnai. Namuose buvęs Prancūzijos ambasadorius nepanoro bendrauti su žurnalistais.

Paprastiems piliečiams gyvenimas Turniškėse asocijuojasi su savotiška egzotika. Nors jie tikina artimai nebendraujantys su aukštais šalies pareigūnais, bet, sako, susitikę pušyne visuomet pasisveikinantys. “V.Adamkus labai mandagus žmogus, jis visada palinki geros dienos”, - netikėtus susitikimus su kadenciją baigusiu Prezidentu prisimena Turniškių gyventoja.