aA
Irakas į šiaurę nuo Bagdado esančioje bazėje penktadienį sunaikino dar keturias draudžiamo nuotolio raketas "al-Samoud 2", septynias kovines galvutes bei kelis kitus komponentus, pranešė Jungtinių Tautų (JT) ginklų inspektorių atstovas spaudai.
Balistinė raketa
"Sunaikintos dar šešios raketos "al-Samoud 2", taip pat septynios kovinės galvutės bei keli kiti draudžiami komponentai", - sakė inspektorių atstovas spaudai Hiro Ueki (Hiras Uekis).

Pasak jo, maždaug už 40 kilometrų į šiaurę nuo Bagdado esančioje Tadžio bazėje ginklų inspektoriai stebėjo, kaip buvo naikinamos raketos. JT teigimu, šios raketos gali nuskrieti toliau, nei leistinas 150 km nuotolis.

Irakas, kuriam gresia JAV ir Didžiosios Britanijos pajėgų puolimas, šį mėnesį jau sunaikino 65-ias iš maždaug 120 turimų raketų "al-Samoud 2", 42 kovines galvutes, penkis variklius, kelias liejimo formas.

JT vyriausiasis ginklų inspektorius Hansas Blixas (Hansas Bliksas) raketų naikinimą apibūdino kaip reikšmingą žingsnį nusiginklavimo procese.

Tačiau Vašingtonas ir Londonas neteikia reikšmės šių raketų naikinimui ir reikalaja, kad Bagdadas imtųsi reikšmingesnių žingsnių, įgyvendindamas JT reikalavimus atsisakyti visų jo turimų cheminių, biologinių ir branduolinių ginklų.

Bagdado diplomatas ketvirtadienį paskelbė, kad Irakas penktadienį pateiks Jungtinėms Tautoms ataskaitą apie nervus paralyžiuojančių dujų VX, o po kelių dienų - ir apie juodligės sukėlėjų, atsargas.

H.Blixas reikalauja, kad Irakas pateiktų išsamias ataskaitas apie tai, kas buvo padaryta su VX ir juodligės sukėlėjais, kuriuos Irakas tvirtina sunaikinęs po 1991-ųjų Persijos įlankos karo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.