aA
Vokietijos pasieniečių auditorių vadovas teigiamai vertina Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pasienyje su Baltarusija vykdomų kontrolės procedūrų lygį ir mano esant reikalinga didinti personalo skaičių čia veikiančioje Medininkų užkardoje.
Pasienis, siena
© ELTA
Penktadienį susitikęs su VSAT vadu Algimantu Songaila Vokietijos federalinės sienos apsaugos direkcijos Audito skyriaus vadovas Norbertas Schallis (Norbertas Šalis) apibendrino savo vizito VSAT padaliniuose rezultatus.

Kaip informavo VSAT atstovas spaudai, N. Šalis Medininkų užkardoje penktadienį baigė savaitės trukmės mokymo kursus VSAT pareigūnams, kurių metu daugiausiai dėmesio skirta vidaus audito klausimams apskaičiuojant personalo poreikį sienos apsaugai užtikrinti.

Juose dalyvavo 12 Lietuvos pasieniečių iš VSAT Štabo ir rinktinių, dirbančių personalo, finansų, vidaus audito ir kontrolės, sienos apsaugos srityse.

Vokietijos pasieniečių auditorių vadovas, išanalizavęs darbo organizavimą Medininkų užkardai pasienyje su Baltarusija priklausančiuose Medininkų tarptautiniame ir Šumsko dvišaliame pasienio kontrolės punktuose, VSAT vadą A. Songailą užtikrino, kad šiuose punktuose pasieniečių vykdomų patikrinimų kokybė yra aukšto lygio.

Tačiau, N. Šalio teigimu, pagal galiojančius Šengeno standartus atliktos Medininkų užkardos personalo poreikio analizės rezultatai rodo, kad vien joje pareigūnų turėtų būti maždaug ketvirtadaliu daugiau.

Šiuo metu Lietuvos sienų su Baltarusija ir Kaliningrado sritimi, būsimųjų išorinių Europos Sąjungos (ES) sienų, apsaugai ir kontrolės stiprinimui skiriamas didžiausias dėmesys, lėšos ir personalo resursai.

Vokietijos auditorius pabrėžė, kad Šengeno sutartyje numatyti konkretūs reikalavimai pasienio kontrolės punktų veiklai, tačiau detaliau nereglamentuojami "žaliajai juostai", todėl čia personalo resursai pasieniečių vadovybės nuožiūra gali būti skirstomi atsižvelgiant į turimas lėšas bei situaciją pasienio ruože.

Susitikime su A. Songaila N. Šalis sakė, kad į kiekvieną išlaidų reikalaujantį projektą vykdančių žmonių grupę ar komisiją pravartu įtraukti ir auditorių. Pagrindinė auditoriaus veikla, pasak N. Šalio, turėtų būti dar projektų planavimo stadijoje, o ne vykdant kontrolę ar įvertinimą juos jau įgyvendinus.

Vokietijos pasieniečių Audito skyrius yra Federalinės sienos apsaugos direkcijos struktūrinis padalinys, atsakingas už visos Vokietijos sienos apsaugos tarnybos organizacinius reikalus. Auditoriai atlieka organizacinį ir finansinį auditą Vokietijos pasieniečių padaliniuose, vykdo personalo apskaitą, audituoja darbo vietas bei kontroliuoja organizacinių priemonių vykdymą ir jų poveikį.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.