aA
Irako užsienio reikalų ministras Naji Sabri (Nadžis Sabris) atmetė Didžiosios Britanijos siūlymą įtraukti į naujos Jungtinių Tautų rezoliucijos projektą šešias konkrečias sąlygas Bagdadui, kurias įvykdęs Irakas galėtų išvengtų karo.
Bagdadas
Bagdadas
© EPA-ELTA
"Tai - pagražintas atmesto rezoliucijos projekto variantas, tai - agresyvus karo planas. Tai daugumos Saugumo Tarybos narių atmestos rezoliucijos poliravimas", - pareiškė N.Sabri žurnalistams Bagdade.

Didžioji Britanija trečiadienį pasiūlė nustatyti Bagdadui šešis konkrečius testus, kuriais būtų įvertintas Irako bendradarbiavimas.

Pirma, Irako lyderis Saddamas Husseinas (Sadamas Huseinas) per televiziją turi pareikšti, kad slėpė masinio naikinimo ginklus, o dabar pasiryžęs juos atiduoti.

Antra, S.Husseinas turi leisti 30-iai Irako mokslininkų ir jų šeimoms išvykti iš Irako į Kiprą, kur juos apklaustų Jungtinių Tautų ginkluotės inspektoriais.

Trečia, Irako vyriausybė privalo atiduoti visas sukauptas juodligės sporų atsargas ir kitus biologinius bei cheminius ginklus.

Ketvirta, ji privalo pateikti visą informaciją apie turimus nepilotuojamus lėktuvus, galinčius paskleisti chemines medžiagas didelėje teritorijoje.

Penktoji sąlyga - pažadėti sunaikinti visus uždraustų rūšių ginklus, o šeštoji - sunaikinti visas turimas mobiliąsias biologininio ginklo gamybos laboratorijas.

Britanija pareiškė ketinanti įtraukti šias sąlygas į antrosios rezoliucijos dėl Irako projektą ir šiuo metu svarsto jas su savo sąjungininkėmis JT Saugumo Taryboje.

Praėjusį penktadienį JAV, Didžioji Britanija ir Ispanija pateikė naują JT rezoliucijos, reikalaujančios, kad Irakas visiškai nusiginkluotų iki kovo 17 dienos, projektą. Tačiau Prancūzija ir Rusija pagrasino vetuosiančios bet kokį JT dokumentą, sankcionuojantį karo veiksmus prieš Iraką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.