aA
Serbija paskelbė, kad už premjero Zorano Džindžičiaus, kuris siekė paversti savo šalį vakarietiškos demokratijos valstybe, nužudymą yra atsakinga Belgrade veikianti nusikaltėlių organizacija.
50 metų Z.Džindžičius, kuris buvo svarbi figūra nušalinant ir Jungtinių Tautų Hagos tribunolui perduodant Jugoslavijos prezidentą Slobodaną Miloševičių, trečiadienį buvo nušautas prie pagrindinių vyriausybės rūmų Belgrade.

Nužudžius Z.Džindžičių, kuris žadėjo išgyvendinti S.Miloševičiaus valdymo metais 10-ajame dešimtmetyje suvešėjusią korupciją ir organizuotą nusikalstamumą, vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį, kuri reiškia, kad kariuomenė perima policijos funkcijas.

Vakarų valstybių lyderiai, kurie nuo 10-ojo dešimtmečio Balkanų karų buvusios Jugoslavijos teritorijoje dislokavo tūkstančius NATO taikdarių, apkaltino ekstremistus mėginimais grąžinti S.Miloševičiaus eros chaosą ir nestabilumą.

Apkaltindama nusikaltėlių grupuotę "Zemun", kuri pavadinta Belgrado municipaliteto vardu, vyriausybė po skubaus posėdžio paskelbė:"Šis nužudymas... yra šio nusikalstamo klano mėginimas sukelti šalyje chaosą, įstatymų nepaisymą ir baimę. Nužudymas ...yra šios grupės mėginimas sustabdyti kovą su organizuotu nusikalstamumu".

Vyriausybės pareiškime nurodyta apie 20 numanomų šios nusikalstamos grupuotės lyderių, tarp jų - buvęs specialiosios policijos, vadinamųjų "raudonųjų berečių", kurios dalyvavo 10-ojo dešimtmečio Balkanų karuose, vadovasMiloradas Lukovičius, pravarde Legija.

Tarp nusikaltėlių vadeivų minimas ir Dejanas Milenkovičius, kurį policija kaltina mėginimu nužudyti Z.Džindžičių praėjusį mėnesį, kai į premjero kortežą staiga pasuko sunkvežimis. Pats premjeras šiuo incidentu tada apkaltino nusikaltėlių organizacijas.

Apie jokius areštus oficialiai nepranešama, bet vietos žiniasklaida nurodo, kad sulaikyti du ar trys žmonės. Valstybinė televizija parodė numanomų "Zemun" lyderių nuotraukas, o policija Belgrado gatvėse tikrina automobilius.

Visi skrydžiai iš Belgrado oro uosto atidėti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.